Mısır'da darbe dönemi

'Mısır'da devrim çok uzakta'

Uluslararası Af Örgütü, devrimin üçüncü yıldönümü yaklaşırken ülkede ‘eşi benzeri görülmeyen devlet şiddetinden’ hesap sorulmasını istedi.

Raporda ülkenin sağlam adımlarla daha fazla baskı ve cepheleşme yoluna doğru ilerlediği belirtildi. [Reuters]

uluslararası af örgütü, mısır devriminin yıl dönümü olan 25 ocak öncesi ülkedeki durumu, "baskıya giden yol haritası: uçsuz bucaksız insan hakları ihlalleri" başlıklı raporda topladı. raporda, “mısır'da ordunun yaptığı güç gösterisi, güvenlik güçlerinin nasıl cesaretlendirildiğini gösteriyor" ifadeleri kullanıldı.

uluslararası af örgütü ortadoğu ve kuzey afrika direktör yardımcısı hac sahravi, mısır'da otoriteler mevcut durumu değiştirmek için somut adım atmazlarsa ülkenin morgları ve hastanelerinin polis tarafından keyfi ve rastgele seçilmiş kurbanlarla dolacağını söyledi.

geçen yıl ağustos ayında güvenlik güçlerinin oturma eylemi yapan darbe karşıtlarını dağıtmak için orantısız güç kullandığı vurgulanan raporda, bu olayla ilgili herhangi bir soruşturma açılmadığına vurgu yapıldı.

sahravi, "mısır son 7 ayda insan hakları ihlallerine ve eşi benzeri görülmeyen devlet şiddetine tanıklık etti. saygınlık ve insan hakları talep eden '25 ocak devrimi', üçüncü yılında her zamankinden daha da uzak görünüyor" dedi.

'baskı ve cepheleşme'

mısırlı güvenlik güçlerine hukukun üstünde hareket serbestliği verildiğini söyleyen sahravi, “bu uygulamalarla ülke sağlam adımlarla daha fazla baskı ve cepheleşme yoluna doğru ilerliyor” dedi.

eski cumhurbaşkanı muhammed mursi, temmuz ayındaki darbeyle görevden alınmış ve tutuklanmıştı. daha sonra ülke çapında müslüman kardeşler grubu ve darbe karşıtları tarafından yoğun protesto gösterileri düzenlenmişti.

güvenlik güçlerinin bu gösterilere müdahalesinde yüzlerce kişi hayatını kaybetmişti.

ülkede darbenin ardından ortaya çıkan siyasi ve ekonomik kaos devam ediyor.

şiddet özellikle müslüman kardeşler hareketinin 'terör örgütü' ilan edilmesinin ardından daha da arttı.

mısır'da geçen hafta yeni anayasanın referandumdan geçmesinin ardından yeni seçim takviminin açıklanması bekleniyor..

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;