Mısır'da Mursi Dönemi

Mısır'da göstericiler hedefte

Polis ve askerin açtığı ateş, devrik Cumhrubaşkanı Mursi'nin tutulduğu kışlanın önünde bekleyen destekçilerinden en az 42'sinin ölümüne neden oldu.

Haberin Öne Çıkanları

Yüzlerce yaralı var

Ordudan açıklama

Selefiler çekildi

Sabah namazı sırasında vurulan göstericilerin cesetleri, hastane morguna taşındı. [AFP]

mısır’da ordu darbesiyle devrilen cumhurbaşkanı muhammed mursi taraftarlarının düzenlediği gösteriye katılanlara, polis ve asker ateş açtı. pazartesi sabah erken saatlerde gerçekleşen olayda, mursi’nin tutulduğu kahire’deki cumhuriyet muhafızları kışlası önündeki gruptan en az 42 kişi yaşamını yitirdi. mısır ordusu ise, akşam saatlerinde düzenlediği basın toplantısında, göstericilerin cumhuriyet muhafızları kışlasına molotoflarla saldırdığını ve bir yetkiliyi öldürdüklerini duyurdu.   

mısır sağlık bakanlığı sözcüsü, reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, hayatını kaybeden göstericilerin sayısının en az 42 olduğunu söyledi. polis ve askerin silahından çıkan kurşunlar, 300'den fazla kişinin de yaralanmasına yol açtı.

al jazeera’ye konuşan bir doktor, yaralıların çoğunun baş, göğüs ve boyunlarına kurşun isabet ettiğini aktardı. müslüman kardeşler teşkilatı (ihvan), ölü ve yaralıların nasr kenti semtinde kurulan geçici hastaneye götürüldüklerini bildirdi. 

'polis katliam yaptı'

müslüman kardeşler yetkilileri ve destekçileri, polisin oturma eylemi sırasında katliam yaptığını belirtiyor.

örgütün önde gelen siyasetçilerinden muhammed ibrahim belcati, polisin eylemcilerin arasına girerek katliam gerçekleştirdiğini söyledi. belcati, "müslüman kardeşler'in birilerine ateş ettiğini söylemeleri gülünç. bu haberleri ordu çıkartıyor ve doğru değil. müslüman kardeşler'in imajını lekelemeyi hedefliyor. sabah namazı kılan barışçıl göstericiler hedef alındı" diye konuştu.

ordudan yapılan açıklamada ise, bir 'terörist' grubun cumhuriyet muhafızları kışlasına zorla girmek istediği ve bu sırada bir yetkilinin öldüğü, bazılarının da yaralandığı öne sürüldü.

müslüman kardeşler'den çağrı

müslüman kardeşler'in siyasi kanadı hürriyet ve adalet partisi, mısır genelinde ayaklanma çağrısı yaptı. parti, uluslararası toplumdan da katliamı durdurmalarını istedi.  

müslüman kardeşler sözcüsü gehad haddad, al jazeera'ye yaptığı açıklamada, "bu kanlı saldırıyla yapılmak istenen iki şey var. ya bizim sokaklardan çekilmemizi ve mısır'a 60 yıllık askeri tiranlığın ardından demokrasi getirme hedefimizden vazgeçmemizi istiyorlar ya da bizim kanımızın değersiz olduğunu ve kimsenin hesap sormayacağını sanıyorlar" dedi.  
 
selefiler masadan kalkıyor

selefi nur partisi, pazartesi günü yaşanan ölümcül ateş açma olayının ardından yeni hükümet için yapılan görüşmelerden çekilme kararı aldı. nur partisi genel sekreter yardımcısı şaban abdulalim "sanki eski rejim hortladı düzmece bir demokrasiye şahit oluyoruz" ifadelerini kullandı.

ulusal kurtuluş cephesi liderlerinden muhammed el baradey ise "şiddet, kaynağı ne olursa olsun bir yöntem olmamalı ve şiddetle kınanmalıdır. derhal bağımsız ve şeffaf bir soruşturma açılması çağrısı yapıyorum. mısır'ın acilen uzlaşı sağlaması gerekli" diye konuştu. 

başbakan belirsizliği

mısır'da, ordu tarafından göreve getirilen geçici cumhurbaşkanı adli mansur'un, pazar günü liberal ve sol grupların ittifakı ulusal kurtuluş cephesi'nin liderlerinden baradey'i başbakan olarak atadığı duyurulmuştu. ancak, cumhurbaşkanı basın danışmanı ahmed el muselmani haberi yalanlayarak liberal politikacıya sadece hükümeti kurma görevi verildiğini söylemişti.

daha sonra mansur'un yine ulusal kurtuluş cephesi liderlerinden ziyad baha eldin'i başbakan olarak atayacağı söylentileri çıktı. ancak selefi nur partisi üyeleri, başbakanın herhangi bir siyasi parti üyesi olmamasını istiyor. islamcı nur partisi, ordunun cumhurbaşkanı mursi'yi görevden almasının ardından açıkladığı yol haritasını onaylamıştı. 

birinci yıldönümünde darbe

mısır'da mursi’nin göreve gelişinin birinci yıldönümünde istifası için sokağa dökülen muhalifler ve müslüman kardeşler arasındaki çatışmaların birinci haftasında, ordu yönetime el koydu.

mursi'ye siyasi uzlaşı için 48 saat süre veren genelkurmay başkanı abdulfettah sisi, çarşamba günü saat 22.00'de televizyon ekranlarından darbeyi ilan etti.

sisi'nin darbeyi duyurduğu anda yanında muhalif siyasetçiler ve çok sayıda dini lider de vardı.

ülkede anayasa askıya alındı, dokuz ay içinde yapılacak seçimlere kadar teknokrat hükümeti mısır'ı yönetecek.

ocak 2011'de ülkeyi 30 yıl demir yumrukla yöneten hüsnü mübarek'i iktidardan indiren mısırlılar, şimdi askeri darbe sonrası yeni bir siyasi belirsizlikle karşı karşıya. mursi döneminde kutuplaşmanın arttığı ülkeyi, sancılı bir gelecek bekliyor.

muhammed mursi, mübarek’in koltuğunu bırakmasının ardından ilk demokratik seçimle cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmuştu.

mursi, ülke ekonomisini yoluna koyamadığı için ve islamcıları güçlendirdiği için eleştirilerin hedefindeydi.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;