Mısır'da darbe dönemi

Mısır’da gösterilere devam

Darbeyi Red ve Meşruiyete Destek Koalisyonu yeni protestolar için çağrı yaptı. Koalisyon, Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi’nin ülkesinin ABD ile olan ilişkisinin 'evlilik ilişkisi' olduğunu söylemesine de 'bu evlilik geçersiz" diye tepki gösterdi.

Konular: Ortadoğu, Mısır
Mısır'da darbe karşıtları gösterilere devam kararı aldı. [Fotoğraf: Al Jazeera]

koalisyon yaptığı açıklamada, üç ay sürecek gösteriler silsilesinde hedeflerinin tüm bölgelerde halkı protestolara katmak olduğunu söyledi.

“meşruiyet birdir, devrim birdir, irade bağımsızdır” sloganının kullanılacağı yeni protesto dalgasında, cumhurbaşkanlığına adaylığını koyan sisi’nin akan kandan sorumlu olduğu ve yargılanıncaya kadar sokakların boşaltılmayacağı duyuruldu.

gösterilerin hedefindeki diğer bir isim ise mısır dışişleri bakanı nebil fehmi olacak.

koalisyon, nebil fehmi’nin “abd ile olan ilişkimiz bir gecelik fantezi değil, evlilik ilişkisidir” sözlerine tepkili.

ülke genelinde yapılacak gösterilerde fehmi’nin sözlerine karşılık meydanlarda “amerika ile mısır evliliği geçersiz” sloganı da kullanılacak.

evlilik ilişkisi polemiği

mısır dışişleri bakanı nebil fehmi, amerika’nın npr radyosuna verdiği demeçte, "abd-mısır ilişkileri bir gecelik ilişki değil evlilik ilişkisidir. devam eden bir şeydir. çok zamana ve paraya mal oluyor" ifadelerini kullandı.

mısır dışişleri bakanı 30 nisan’da amerika ulusal güvenlik danışmanı susan rice ile görüştü. beyaz saray’dan yapılan açıklamada rice’ın, görüşmede abd'nin mısır’da, toplu idam kararları da dahil son zamanlarda yaşananlardan duyduğu endişeyi dile getirdiği vurgulandı.

rice, abd'nin mısır halkıyla ilişkiler kurduğunu ve demokratik dönüşümü desteklemeye devam edeceğini söyledi.

susan rice, abd’nin mısır’a yardımlarının devam edeceğini de vurguladı.

nebil fehmi, abd dışişleri bakanı john kerry ile de görüşmüştü. kerry görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, ordu tarafından atanan yöneticilerin ülkede demokratik geçiş konusunda ciddi olduklarını ispat etmeleri gerektiğini dile getirmişti.

kerry, mısır’da verilen toplu idam kararlarını da eleştirmişti.

abd - mısır ilişkileri

barak obama yönetimi temmuz 2013'te muhammed mursi'nin devrilmesi ve müslüman kardeşler teşkilatı üyelerinin hapse atılmasıyla sonuçlanan askeri darbeden sonra yaşananlara "darbe" demekten kaçınmış ancak ekim ayında yardımı keserek hoşnutsuzluğunu ortaya koymuştu.

abd savunma bakanlığı pentagon, ekim ayında askıya alınan yardımları yeniden başlatacak bir adım olarak mısır ordusuna 650 milyon dolar değerinde 10 apaçi helikopteri gönderileceğini açıklamıştı.

senatör leahy bu yardımı onaylamayacağını söyledi, leahy kararına gerekçe olarak "mısır ordusuna ek yardım için onay vermeye hazır değilim, hükümetin kanunlara bağlı olduğu yönünde tatmin edici bir kanıt görmedikçe buna hazır değilim" ifadesini kullandı.

washington yönetimi mısır'a her yıl çoğunluğu askeri olmak üzere 1,5 milyar dolar yardım gönderiyor ancak senatör leahy'nin kaleme aldığı insan haklarını koruyan yasa, askeri darbe ile iktidara gelen hükümetlere yardımı yasaklıyor.

idam kararları

mısır'da mahkeme 28 nisan’da aralarında müslüman kardeşler teşkilatı lideri muhammed bedi'nin de olduğu 682 kişiyi idama mahkum etmiş, daha önce haklarında idam kararı verilen 528 kişinin de 37'sinin idam kararını kesinleştirmişti.

abd’nin demokrat partili senatörü patrick leahy idam kararlarının alındığı mahkeme için "bir saatten kısa süren sahte bir yargılama" ifadesini kullandı, "kimse bunu meşrulaştıramaz, bu, demokrasi değil cinnet geçiren bir diktatörlük görüntüsü. bu tamamen bir insan hakları ihlalidir" dedi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;