Mısır'da darbe dönemi

Mısır'da hukuksuz yargılamalar sürüyor

Mısır'da mahkeme İhvan liderlerinden Muhammed Biltaci'nin de aralarında bulunduğu 8 sanığa 3 ile 15 yıl arasında hapis cezası verdi. Hapis cezası alanlar arasında Al Jazeera sunucusu Ahmed Mansur da bulunuyor.

Konular: Mısır, Ortadoğu
İhvan liderlerinden Muhammed Biltaci, daha önce farklı suçlamalardan dolayı hapis cezasına çarptırılmıştı. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

anadolu ajansı'nın yargı kaynaklarına dayandırdığı bilgiye göre, ihvan'ın siyasi kanadı hürriyet ve adalet partisi (hap) genel sekreteri biltaci, darbe karşıtı ulusal ittifak liderlerinden saffet hicazi, eski gençlik bakanı usame yasin ve al jazeera kanalı sunucusu ahmed mansur'un da aralarında bulunduğu 8 sanık, "25 ocak 2011 devrimi sırasında tahrir meydanı yakınlarında bir avukatı alıkoymak ve kendisine işkence yapmak" suçundan yargılandı.

kahire ceza mahkemesi, polis akademisi'nde görülen davada biltaci, faruk, hicazi ve mansur'u 15'er yıl hapis cezasına çarptırdı. ahmed mansur, mısır'da bulunmadığı için hapis cezası gıyabında verildi.

Mısır'da haksız suçlamalarla ve hiçbir somut delil olmadan hakkında ceza verilen gazetecilerden birisi de Ahmed Mansur.
[[Fotoğraf: Al Jazeera]]

mahkeme, emekli hakim ve eski milletvekili mahmud hudayri, eski gençlik bakanı usame yasin, eski milletvekilleri amr zeki ve muhsin radi'nin 3'er yıl hapsine hükmetti.

alınan kararların temyize açık olduğu ifade edildi.

başsavcılık tarafından 27 kasım'da mahkemeye sevk edilen sanıklar, kendilerine isnat edilen suçları reddederek, bu iddiaların, "devrik lider hüsnü mübarek'e karşı yapılan 25 ocak devriminde rejimin düşmesine katkı sağlayan isimlerden intikam almak amaçlı" olduğunu belirtiyor.

kahire ceza mahkemesi, son duruşması 10 eylül'de görülen başka bir davada muhammed biltaci ve saffet hicazi’yi "bir subay ve polis müdürünü alıkoyup işkence etme" suçlamasıyla 20’şer yıl hapis cezasına çarptırmıştı.

darbe sonrası binlerce gözaltı

3 temmuz 2013'te abdulfettah sisi’nin liderliğinde yapılan darbeyle, ülkenin demokratik yollarla seçilmiş ilk cumhurbaşkanı muhammed mursi tutuklandı ve hapse atıldı. mursi hakkında açılan farklı davalardan yargılanıyor.

darbe sonrasında sokağa dökülen göstericilere güvenlik güçlerinin çok sert müdahalesi sonucunda yüzlerce kişi hayatını kaybetti ve binlerce kişi gözaltına alındı.

müslüman kardeşler teşkilatı'nın yöneticileri darbenin ardından idam cezasına ve ağır hapis cezalarına mahkûm edildi.

gazeteciler baskı altında

ülkede darbenin ardından başlayan büyük çapta insan hakları ihlalleri nedeniyle mağdur olan kesimler arasında gazeteciler de var.

haksız suçlamalarla ve hiçbir somut delil olmadan aylarca yargılanan al jazeera çalışanları peter greste, muhammed fehmi ve baher muhammed 7 ila 10 yıl arasında hapis cezasına mahkûm edildiler.

çöküşün eşiğine gelen ekonomi

tartışmalı seçimle cumhurbaşkanı seçilen darbe lideri sisi’nin altından kalkma ihtimalinin en zor olduğu konulardan biriyse, kaosun ve şiddetin de tetiklemesiyle çöküşün eşiğine gelen ekonomi.

hükümet bütçe açığını gidermek için yeni vergiler getirdi. sisi yönetimi elektriğe yüzde 7 ile 23 arasında değişen oranda zam yaptı. daha sonra da sigaraya yüzde 40-120, içkiye yüzde 150-200 oranında yeni vergiler getiren bir kanun yayımlandı.

darbe rejimi şu ana kadar suudi arabistan ve birleşik arap emirlikleri (bae) gibi körfez ülkelerinin verdiği dış destekle ayakta kalmaya çalıştı.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;