Mısır'da darbe dönemi

Mısır'da İhvan üyelerine gözaltı

'Terör örgütü' ilan edilen Müslüman Kardeşler’in en az 23 üyesi gözaltına alındı. Kahire'de darbe yönetimine karşı düzenlenen gösteride bir kişi öldü.

Haberin Öne Çıkanları

Miting yasağı

Sisi: Ordu varken kimse korkmasın

Gazetenin yayını durduruldu

Mısır'da darbe yönetimi Müslüman Kardeşler'e baskıyı her gün artırıyor. [AA]

mısır'da, müslüman kardeşler (ihvan) hareketine üye en az 23 kişi gözaltına alındı. hareketin 'terör örgütü' ilan edilmesinin ardından gözaltına alınan ihvan üyeleri, 'emniyet merkezlerine saldırı, şiddete teşvik, kamu kurum ve kuruluşlarının işleyişini bozmak, yol kesmek ve referandum karşıtı broşür dağıtmak' ile suçlandı.

gözaltılar üzerine başkent kahire'de öğrenciler darbe yönetimine karşı gösteri düzenledi. meydana gelen olaylarda bir kişi hayatını kaybetti. 

ülkede içişleri bakanlığı perşembe günü hürriyet ve adalet gazetesinin yayınını da durdurdu. gazete, ihvan'ın siyasi kanadı hürriyet ve adalet partisi'nin yayın organı. 

mısır içişleri bakanlığı sözcüsü hani abdullatif devlet televizyonu'na yaptığı açıklamada, müslüman kardeşler'in organize ettiği herhangi bir protesto gösterisine katılan ve hareketin ideolojisini teşvik eden herkesin beş yıl hapis cezasına çarptırılacağını söyledi.

dışişleri bakanlığı da, 1998 yılında terörle mücadele anlaşması'na imza atan 17 arap ülkesine mısır'ın, müslüman kardeşler teşkilatı'nı "terör örgütü" ilan ettiğini bildirdi.

sisi: ordu varken kimse korkmasın

mısır'ın demokratik yollardan seçilmiş ilk cumhurbaşkanı muhammed mursi'yi 3 temmuz'da darbe ile koltuğundan indiren general abdul fettah el sisi ise perşembe günü başkent kahire'de bir askeri okulun mezuniyet törenine katıldı. törendeki konuşmasında ülkedeki son gelişmelere değinen sisi, "terörle mücadelede kararlı duracağız" dedi. 

sisi konuşmasında, "ordu varken kimsenin korku duymasına gerek yok" diye konuştu.

kerry endişelerini dile getirdi

abd dışişleri bakanı john kerry, mısır'da müslüman kardeşler teşkilatı'nın (ihvan) darbe hükümeti tarafından "terör örgütü" olarak adlandırılmasından duyduğu kaygıyı mısır dışişleri bakanı nebil fehmi'ye iletti. 

abd dışişleri bakanlığı sözcüsü jen psaki, yaptığı açıklamada, kerry'nin mısırlı mevkidaşı fehmi'yi telefonla arayarak mısır'ın geçiş sürecinde ülkede varolan mevcut durumu ele aldığı kaydedildi. psaki'nin açıklamasına göre, kerry, ülkenin kuzeyindeki mansura kentinde emniyet müdürlüğü'nü 23 aralık'ta hedef alan korkunç terör saldırısını ve dün sabah kahire'de otobüste meydana gelen bombalı saldırıyı kınadı. 

açıklamada ayrıca, kerry'nin mevkidaşına, ihvan'ın "terör örgütü" olarak gösterilmesi ile son dönemdeki gözaltı ve tutuklamalardan duyduğu kaygıyı ilettiği kaydedildi. kerry'nin siyasi istikrar ve demokratik değişimi başarmak için, tüm mısır halkının temel insan haklarına saygı gösteren, siyasi yelpazede kapsayıcı bir siyasi sürece yönelik ihtiyacı vurguladığı belirtildi.

mısır bakanlar kurulu, çarşamba günü ceza kanunu’nun 86. maddesi gereği ihvan’ı ‘terör örgütü’ ilan etmişti. ihvan ile ilgisi olan herkesin de 'terör örgütüne üyelik' suçlaması ile karşılaşacağı açıklanmıştı. 

23 eylül'de ihvan'ın faaliyetlerinin durdurulması ile ilgili davaya bakan kahire mahkemesi, konuyla ilgili kararda, 'müslüman kardeşler derneği'nin kapatılması, derneğin ve derneğe bağlı oluşumların faaliyetlerinin yasaklanması ve derneğe ait taşınır ve taşınmaz mal varlığına el konulmasına' hükmetmişti.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;