Mısır

Mısır'da iki adanın Suudi Arabistan'a verilmesi yeniden gündemde

Mısır hükümeti, tartışma yaratan Tiran boğazındaki iki stratejik adayı Suudi Arabistan'a verme kararını parlamentonun onayına gönderdi.

mısır hükümeti, kızıldeniz'de tiran boğazı'nda bulunan tiran ve sanafir isimli iki adayı suudi arabistan'a bırakma kararını parlamentonun onayına gönderdi.

ilk kez nisan 2016'da mısır cumhurbaşkanı abdulfettah sisi tarafından açıklanan karar büyük tepki çekmiş, geniş çaplı eylemlere neden olmuştu. o dönemde birçok eylemci gözaltına alınmıştı.

aynı dönemde kral selman'ın mısır'a yönelik ziyareti esnasında milyar dolarlık yardım paketini açıklaması ve imzalanan yeni deniz sınırı anlaşmasıyla adaların suudi arabistan'a bırakılması üzerine, sisi adaları suudi arabistan'a satmakla suçlanmıştı.

mısır yönetimi ise bu iki adanın aslında suudi arabistan’ın toprağı olduğunu ve 1950 yılında dönemin suudi kralın bu iki adanın mısır’ın vesayeti altında olmasını talep ettiğini savunmuştu.

haziran ayında anlaşmayı bozan mısır yüksek mahkemesi, adaların mısır topraklarına ait olduğuna ve mısır halkının egemenliği altında bulunduklarına hükmetmişti.

adaların önemi

sanafir ve tiran adaları, tiran körfezi'nde oldukça stratejik bir konumda bulunuyor.

tiran adası, akabe körfezi'ni kızıldeniz’den ayıran tiran boğazı'nın girişinde yer alıyor. sina yarımadası'nın 6 kilometre doğusunda yer alan adanın yüz ölçümü 80 kilometrekare. tiran'ın 4 kilometre doğusunda yer alan sanafir adası ise 33 kilometrekare büyüklüğünde.

yerleşim yeri bulunmayan adalarda mısır askerleri 1950'den beri, uluslararası barış gücü askerleri de 1982'den beri konuşlandırılmış vaziyette.

sırasıyla 1956 ve 1967 yıllarında israil'in eline geçen adalar daha sonra mısır'a geri verildi.

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;