Mısır Seçimleri

Mısır'da kadınlar ayakta

Askerlerin çarşaflı bir kadını sürükleyerek dövdüğü görüntülerin ortaya çıkmasıyla binlerce kadın askeri yönetimi protesto etti.

Konular: Afrika

Haberin Öne Çıkanları

Kadınlar yürüdü

Cinsel Taciz iddiası

'Ülkeyi lekeliyor'

mısır’ın başkenti kahire’de toplanan binlerce kişi, göstericilere müdahalede eden güvenlik güçlerinin kadınlara karşı uyguladığı şiddeti protesto etti. aktivist kadınların çağrısıyla düzenlenen eylemde güvenlik güçleri kınanırken, göstericilere yönelik şiddete acilen son verilmesi istendi.   

eyleme katılan bir kadın gösterici, askeri yönetiminin tek düşüncesinin iktidarda kalmak olduğunu belirterek, “bütün dünya askerin kadınları nasıl dövdüğünü gördü. askeri konsey, bu ülkenin kadınlarına, kızlarına şiddet uygulanması konusunda bir endişe taşımıyor” sözleriyle tepkisini dile getirdi. 
 
tahrir meydanı’na doğru yürüyüşe geçen büyük çoğunluğu kadınlardan oluşan eylemci grup yüksek askeri konseyi başkanı hüseyin tantavi’yi korkaklıkla suçlayarak, kadınların bu şekilde aşağılanamayacağını ifade etti.
 
kahire’de güvenlik güçlerinin tahrir meydanı ve hükümet binası önündeki eylemi sona erdirmek amacıyla başlattığı operasyon üzereri çıkan çatışmalarda beşinci gün geride kaldı. olaylarda şuana kadar 13 kişi hayatını kaybetti, 650’den fazla kişi de yaralandı. cuma gününden bu yana çok sayıda kişi de gözaltına alındı. 
 
güvenlik güçlerinin göstericileri dağıtırken uyguladığı orantısız şiddet ise büyük tepki yaratmıştı. bazı göstericilerin yerlerde sürüklenerek acımasızca dövülmesi, özellikle çarşaflı bir kadının askerlerden yediği dayak sırasında çarşafının tamamen sıyrıldığı görüntüler, uluslararası toplumdaki tepkiyi daha da büyütmüştü.
 
askerlerin saldırıları sadece bununla sınırlı değil. gözaltına alınan çok sayıda kadın cinsel tacize ve işkenceye maruz kaldıklarını söyledi.
 
'soruşturma açtık'
 
30 yıllık hüsnü mübarek iktidarının sona ermesinin ardından yönetimi devralan yüksek askeri konsey üyelerinden general adil emara, çarşaflı kadının dövülmesinin münferit bir olay olduğunu ve sorumlular hakkında soruşturma açıldığını söyledi. 
 
yaşananlara uluslararası aktörlerden ilk tepki veren amerika birleşik devletleri (abd) dışişleri bakanı hillary clinton oldu. clinton görüntülerin şok edici olduğunu söylemiş ve kadına yönelik şiddetin ülkenin şerefini lekelediğini kaydetmişti. 
 
ingiltere dışişleri bakanı william hague ise asker şiddetinin mısır’ın içinde bulunduğu demokratik gelişim ile çeliştiğini bildirmişti. birleşmiş milletler (bm) genel sekreteri ban-ki moon da olayı kınayanlar arasına katılmıştı.
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;