Mısır'da darbe dönemi

Mısır'da seçim yıl sonunda

Mısır Başbakanı İbrahim Mihleb, ülkede parlamento seçimlerinin 2014 yılı sonunda yapılmasının planlandığını söyledi.

Konular: Mısır, Ortadoğu
Mısır'da darbenin ardından yapılması planlanan parlamento seçimleri öncesi darbe karşıtı gösteriler sürüyor. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

başbakan mihleb, parlamento seçimleriyle ilgili hazırlıkların yürütüldüğünü belirterek, "sivil devletin tamamlanması ve mısır'ı selamete çıkarmak için ısrarcıyız" diye konuştu.

seçimlerin 2014 yılı sonunda yapılmasının planlandığını ifade eden mihleb, seçim tarihiyle ilgili net bir gün vermedi.

mısır'da demokratik yollarla seçilmiş ilk cumhurbaşkanı muhammed mursi'nin 3 temmuz'da askeri darbeyle görevden alınmasının ardından 8 temmuz'da duyurulan yol haritasında üç önemli adımdan biri parlamento seçimleriydi. 

darbenin ardından ilk parlamento seçimi

yıl sonunda yapılması planlanan seçim mısır'daki askeri darbeden sonra yapılan ilk parlamento seçimi olacak.

3 temmuz 2013'de abdulfettah sisi’nin liderliğinde yapılan darbeyle, ülkenin demokratik yollarla seçilmiş ilk cumhurbaşkanı muhammed mursi tutuklandı ve hapse atıldı. mursi hakkında açılan farklı davalardan yargılanıyor.

darbe sonrasında sokağa dökülen göstericilere güvenlik güçlerinin çok sert müdahalesi sonucunda yüzlerce kişi hayatını kaybetti ve binlerce kişi gözaltına alındı.

müslüman kardeşler teşkilatı'nın yöneticileri darbenin ardından idam cezasına ve ağır hapis cezalarına mahkûm edildi.

ülkede darbenin ardından başlayan büyük çapta insan hakları ihlalleri nedeniyle mağdur olan kesimler arasında gazeteciler de var.

haksız suçlamalarla ve hiçbir somut delil olmadan aylarca yargılanan al jazeera çalışanları peter greste, muhammed fehmi ve baher muhammed 7 ila 10 yıl arasında hapis cezasına mahkûm edildiler.

çöküşün eşiğine gelen ekonomi

tartışmalı seçimle cumhurbaşkanı seçilen darbe lideri sisi’nin altından kalkma ihtimalinin en zor olduğu konulardan biriyse, kaosun ve şiddetin de tetiklemesiyle çöküşün eşiğine gelen ekonomi.

hükümet bütçe açığını gidermek için yeni vergiler getirdi. sisi yönetimi elektriğe yüzde 7 ile 23 arasında değişen oranda zam yaptı. daha sonra da sigaraya yüzde 40-120, içkiye yüzde 150-200 oranında yeni vergiler getiren bir kanun yayımlandı.

darbe rejimi şu ana kadar suudi arabistan ve birleşik arap emirlikleri (bae) gibi körfez ülkelerinin verdiği dış destekle ayakta kalmaya çalıştı.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;