Mısır Seçimleri

Mısır'da seçimin ikinci günü

Mübarek rejiminin devrilmesinden 15 ay sonra yapılan cumhurbaşkanlığı yarışının ikinci turuna ilgi beklenenin altında kaldı.

Haberin Öne Çıkanları

50 milyon seçmen

'İhlaller yaşandı'

Son gün

Laik kesimin adaylarından eski rejimin son başbakanı Ahmet Şefik seçim merkezinin önünde saldırıya uğradı. [Reuters]

El Arabi’den destek

cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci gününde başkent kahire’de bulunan bir seçim merkezini ziyaret eden arap birliği genel sekreteri nebil el arabi, seçimlerin mısır için tarihi bir önem taşıdığını söyledi.  arabi, “bugün tarihtir. demokrasi yönünde mısır'ın ilerleyişinin tarihi dün ve bugündür” diye konuştu.

mısır’da cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci ve son günü için sandıklar bir kez daha açıldı. ülkeyi 30 yıl boyunca yöneten hüsnü mübarek’in geçen yılki halk ayaklanmasıyla devrilmesinin ardından, çarşamba günü yaşanan geçiş sürecinde ülkenin yeni cumhurbaşkanını seçmek üzere mısırlılar oy veriyor. türkiye saati ile 09.00'da başlayan süreç, gece geç saatlerde hala devam ediyordu.
 
ilk gün seçim merkezlerini önünde uzun kuyruklar oluşmasına rağmen gözlemcilerinin aktardığı bilgiye göre, oy verme işlemi ilk gününde beklenen hıza ulaşamadı. ancak yine de, yaklaşık 50 milyon seçmenin bulunduğu ülkede, 13 adayın yarıştığı cumhurbaşkanlığı yarışına katıulımın oranının en az yüzde 70’e ulaşması bekleniyor.
 
kahire'deki al jazeera muhabiri sherine tadros, "katılım ilk günkü gibi değil. uzun kuyruklar yok. bugün resmi tatil, bu yüzden hava sıcaklığının düşeceği akşam saatlerinde katılımın artacağını düşünüyorum" dedi. 
 
yüksek seçim kurulu'ndan yapılan açıklamada, seçimlerin ilk gününde neredeyse tüm adayların destekçileri tarafından bazı ihlallere rastlandığı, bazı bölgelerde ise çeşitli nedenlerle oy verme işleminin geç başladığı ifade edildi.
 
seçimlerin şu ana kadar sakin bir atmosferde gerçekleşti, sadece adaylardan mübarek rejiminin son başbakanı ahmet şefik’in bazı kişiler tarafından seçim merkezi önünde taşlanması dışında önemli bir şiddet olayı yaşanmadı.  
 
ülkedeki geçiş sürecinin yöneten yüksek askeri konsey’in üyelerinden ismail itman, seçimlerde ilk günün sona ermesinin ardından düzenlediği basın toplantısında ''dünya, mısır'daki seçimlerin şeffaflığını ve güvenilirliğini konuşacak'' dedi. 
 
dünya tarihinde mısır'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin bir örneğinin bulunmadığını öne süren itman, ''ordu kendi isteğiyle demokratik bir biçimde yönetimi sivillere devrediyor. askeri konsey ve ordu, cumhurbaşkanlığı seçiminde, meclis seçimlerinde olduğu gibi, özverili demokratik görev bilincini sergiliyor'' diye konuştu.
 
islamcılarla laiklerin yarışı
 
seçimde en iddialı isimler; müslüman kardeşler'in adayı muhammed mursi, hareketin eski üyesi bağımsız aday abdülmunim ebulfutuh, amr musa ve ahmed şefik.
 
nil ekonomik ve stratejik araştırmalar merkezi’nin yaptığı ankete göre ipi göüğlemeye en yakın aday yüzde 18'lik oranla ebulfutuh. onu yüzde 17 ile şefik, yüzde 16 ile de musa takip ediyor. hamdin sabbahi yüzde 15 ile, muhammed mursi ise yüzde 14 ile dördüncü ve beşinci sırada yer aldı. diğer adayların şansı ise yüzde 2'yi geçemedi.
 
mısır'da cumhurbaşkanı adaylarının sayısı başlangıçta 23'tü. ancak mısır seçim komisyonu, bu adaylardan 10'una seçim yasağı getirmişti. 
 
adaylıkları çeşitli nedenlerle yasaklananlar arasında müslüman kardeşler'den hayrat eş şatır, eski mısır cumhurbaşkanı yardımcısı ömer süleyman ve selefilerin desteklediği hazım ebu ismail de vardı. 
 
yüksek askeri konsey daha önce yetkilerini 1 temmuz'da yeni cumhurbaşkanına devretme sözü vermişti. konsey’in önde gelen yetkililerinden general muhammed el esar, seçimden bir gece önce düzenlediği basın toplantısında, "seçimlerle birlikte geçiş sürecinin ilk adımını tamamlamış olacağız" diye konuştu. 
 
mübarek döneminde kilit role sahip olan ordunun daha uzun yıllar mısır siyasetinde önemli bir aktör olarak kalması bekleniyor.
 
yoğun kampanya dönemi
 
mısır'da adayların üç hafta boyunca süren resmi seçim kampanyaları pazar günü sona ermişti. ülkede ilk kez adaylar televizyonlarda amerikan tarzı tartışma programlarında karşı karşıya geldi.
 
gazeteler sayfalarında adaylarla yapılan söyleşilere ve kampanya reklamlarına yer verirken, ülke sokaklarını pankartlar ve afişler süsledi.
 
seçimin sonucunda sandıktan çıkacak isim ülkeye beklediği değişimi getirmek ve ekonomik durumu iyileştirmek gibi zorlu görevlere sahip olacak. mısır'da halkın yaklşık yarısı günde iki dolardan az gelirleriyle yoksulluk sınırının altında yaşıyor. ülkede gençler arasında işsizlik oranı ise yüzde 25.
 
ocak ayında parlamentonun alt kanadı olan halk meclisi için yapılan seçimlerde, müslüman kardeşler'in kurduğu hürriyet ve adalet partisi oyların yüzde 47'sini almıştı. hareketin başarısını cumhurbaşkanlığı seçiminde de tekrarlaması halinde, mısır'ın ne tip politikalar izleyeceği merakla bekleniyor. 
 
başta abd olmak üzere batılı ülkelerin merakla beklediği konuların başında da, 1979'da israil'le barış anlaşması imzalayan ilk arap ülkesi olan mısır'ın gelecekte bu anlaşmaya tamamen uyup uymayacağı geliyor. 
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;