Mısır Seçimleri

Mısır'da Şefik'in ofisine saldırı

Devrik lider Hüsnü Mübarek'in son başbakanı olan ve cumhurbaşkanlığı yarışında ikinci tura kalan adayın seçim merkezi kundaklandı.

Konular: Afrika, Mısır

Haberin Öne Çıkanları

Farklı kentlerde yürüyüş

Mursi de katıldı

Sabbahi'den destek yok

Yaklaşık 2 bin kişiden oluşan bir grup Tahrir Meydanı'nda Şefik'in ikinci tura kalmasını protesto etti. [AFP]

mısır'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin resmi sonuçları açıklanırken, başkent kahire saldırılara ve protesto gösterilerine sahne oldu.

pazartesi günü kimliği belirsiz kişiler, seçimlerin ikinci turunda müslüman kardeşler'in adayı muhammed mursi'ye karşı yarışacak ahmed şefik'in ofisine saldırdı. 

saldırganlar, ülkenin eski lideri hüsnü mübarek'in son başbakanı olan şefik'in seçim kampanyasını yönettiği ofisi ateşe verdi. olay sonucunda yaralı olup olmadığı henüz netlik kazanmazken, yangın kısa sürede kontrol altına alındı. şefik'in kampanya ekibinde görevli bir kişi, saldırı gerçekleştiği sırada ekibin binada olduğunu söyledi.

saldırıdan kısa bir süre önce ise yaklaşık 2 bin kişiden oluşan bir grup tahrir meydanı'nda şefik'in ikinci tura kalmasını protesto etti.

kahire'den bildiren al jazeera muhabiri cemal elşayal, tahrir'deki yürüyüşe muhammed mursi'nin de katıldığını duyururken, şefik'in ofisinin önünde de çok sayıda protestocunun yer aldığını aktardı.

mısır'da kahire dışında ülkenin farklı kentlerinde de protestolar vardı. iskenderiye'de göstericiler şefik'in seçim afişlerini yırtarken, süveyş ve port said kentlerinde de protesto gösterileri düzenlendi. 

sabbahi'den destek yok

öte yandan mısır'da seçimlerin ikinci tura kalmasının ardından adayların destek arayışı da sürüyor.

ilk turda sürpriz bir şekilde üçüncü olan kerame partisi'nin lideri hamdin sabbahi, ikinci turda herhangi bir adayı desteklemeyeceğini açıkladı. seçmenlerini ikinci turda 'kime oy verecekleri' konusunda yönlendiremeyeceğini söyleyen sabbahi, kendisi ve seçmenleri arasında lider-tebaa ilişkisi olmadığını, ikinci turda ne ahmed şefik'i ne de muhammed mursi'yi destekleyeceğini belirtti.

mısır'ın en-nehar televizyonu'nda seçim sonuçlarını değerlendiren sabbahi "mısır halkının büyük bir bölümü devrimi desteklemektedir ve devrimin hedeflerine ulaşması konusunda takipçi olacaktır. seçim sonucunu bu çoğunluk belirledi ve gerekirse yine aynı çoğunluk, verdikleri yetkiyi geri alır" ifadesini kullandı. kendisine teklif edilecek resmi hiçbir pozisyonu kabul etmeyeceğini vurgulayan sabbahi, "mısır halkı yeni bir esarete girmek için devrim yapmadı" şeklinde konuştu.

hamdin sabbahi, destekçilerine seslenerek onlardan 'barışçıl gösteriler düzenlemelerini, hiçbir resmi kurumun özellikle de yüksek seçim kurulu'nun işini yapmasına engel olmamalarını' istedi. konuşmasında devrimin barışçıl değerleri kapsadığını söyleyen sabahi, taraftarlarına ayrıca, mısır halkının tercihine saygılı olunması çağrısını yaptı.

son olarak aşırı muhafazakar selefi el nur partisi, ikinci turda şefik'e karşı mursi'yi destekleyeceğini açıklamıştı.

abdülmunim ebulfutuh ve eski arap birliği genel sekreteri amr musa ise ikinci turda hiçbir adayı desteklemeyeceklerini duyurmuştu.

ilk turun birincisi olan müslüman kardeşler'in kurduğu özgürlük ve adalet partisi (öap) lideri muhammed mursi'nin, ikinci turda destek vermeleri karşılığında sabbahi ve seçimin dördüncüsü bağımsız aday ebulfutuh'a cumhurbaşkanı yardımcılığı görevini önerdiği iddia edilmişti.

kesin sonuçlar

ülkede geçtiğimiz hafta yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunu ilk iki sırada bitiren muhammed mursi ile ahmed şefik'in ikinci turda karşı karşıya geleceği seçim komitesinin açıklamasıyla resmilik kazanmıştı.

komite pazartesi günü yaptığı açıklamada, muhammed mursi'nin 5 milyon 764 bin 952, şefik'in 5 milyon 505 bin 327 kişinin oyunu aldığını bidirmişti.

seçim komitesi adaylardan sabbahi, ebulfutuh ve amr musa’nın itirazlarını ise reddetmişti.

seçimlerin ikinci turu 16-17 haziran tarihlerinde yapılacak ve kazanan aday 1 temmuz'da cumhurbaşkanılığı koltuğuna oturacak.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;