Mısır'da darbe dönemi

Mısır'da Sisi cumhurbaşkanlığına yürüyor

Hükümetin, daha önce açıklanan yol haritasının aksine, cumhurbaşkanlığı seçimlerini parlamento seçimlerinin önüne çekmesi bekleniyor. En güçlü aday ise darbe lideri General Sisi.

reuters’da yer alan habere göre, laiklik yanlısı bazı siyasi figürlerin başını çektiği gruplar, geçici cumhurbaşkanı adli mansur’u, ülkenin öncelikle cumhurbaşkanlığı seçimlerine gitmesi yönünde ikna etmeyi başardı.

lobi yapan gruplar, gerekçe olarak ise, bölünmüş bir meclis yapısı ortaya çıkmadan önce ülkedeki siyasi ve ekonomik krizi yönetecek bir lidere ihtiyaç duyulmasını gösterdi.

mısır ordusundan bir yetkilinin açıklamasına göre, tarafların büyük ölçüde vardığı anlaşmaya göre cumhurbaşkanlığı seçimlerinin öne çekilmesi muhtemel.

darbenin hemen sonrasında açıklanan yol haritasında önce parlamento seçimlerinin yapılması kararlaştırılmıştı.

sisi muhtemel aday

bu durumda mısır’ın yeni cumhurbaşkanı nisan ayında, muhammed mursi’yi darbeyle deviren genelkurmay başkanı ve savunma bakanı abdülfettah sisi olabilir.

sisi, adaylığını henüz açıklamasa da, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin en önemli adayı olarak gösteriliyor.

mısır’da darbenin ardından ülkenin mali durumu ve siyasi istikrarı dibe vurmuş durumda.

darbe rejiminin geçtiğimiz hafta müslüman kardeşler grubunu terörist ilan etmesi sonrasında ülkede gerginlik daha da arttı.

anayasa referandumu

ülkede anayasa hazırlık komisyonu tarafından hazırlanan anayasa taslağı 14-15 ocak tarihlerinde referanduma sunulacak.

anayasa taslağında tepki çeken konuların başında, ordunun yetkilerinin arttırılması geliyor. taslak, sivillerin askeri mahkemede yargılanmasına imkan veriyor.

taslaktaki diğer hükümler arasında dine ve mezhebe dayalı siyasi partilerin yasaklanması da var. bu yasak, müslüman kardeşler’in kurduğu özgürlük ve adalet partisi’ne karşı kullanılabilir.

ülkede darbe ile görevden uzaklaştırılan eski cumhurbaşkanı muhammed mursi halen hapiste ve 'şiddet ve cinayete teşvik' suçundan yargılanıyor.

kaynak: ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;