Bilim-Teknoloji

Mısır'da yeni piramit keşfedildi

Mısır'ın güneyindeki Edfu kentinde yapılan kazılarda ortaya çıkarılan 4600 yıllık piramit, antik zamanlar hakkında yeni bilgiler sunuyor. İlk yapıldığında 13 metre olan piramidin neden inşa edildiği ise bilinmiyor.

Konular: Bilim-Teknoloji

Haberin Öne Çıkanları

Yeni bir piramit bulundu.

Mısır'da 4600 yıllık piramit.

En eski piramit keşfedildi.

4600 yıllık basamaklı piramit keşfedildi
Chicago Üniversitesi tarafından yayınlanan fotoğrafta piramidin günümüzdeki durumu görülüyor

inşa edildiği dönemde 13 metre yüksekliğinde olduğu tahmin edilen ancak geride kalan binlerce yılda uzunluğu 5 metreye inen piramidin firavun huni (m.ö 2635-2610) veya firavun snefru (m.ö 2610-2590) döneminde yapıldığı düşünülüyor. mısır'ın merkezinde ve güney vilayetlerinde sıkça görülen basamaklı piramitler, içlerinde odalar barındırmadıkları gibi mezar olarak kullanılmıyorlardı. en son olarak edfu'da ortaya çıkarılan mezar da dahil olmak üzere keşfedilen yedi basamaklı piramidin ölçüleri neredeyse aynı ve 18.4 x 18.6 metre.

bilim insanlarının inşa edilme amaçlarını kesin olarak bilmediği basamaklı piramitlerin, ait oldukları dönemin yöneticisini onurlandırmak için yapıldığı tahmin ediliyor. edfu'da yapılan kazıların başını çeken abd'nin chicago üniversitesi'nden gregory marouard, "piramitlerin arasındaki benzerlik gerçekten çok etkileyici. bu açıkça ortak bir plana işaret ediyor" ifadesini kullandı.

ilk piramitlerin izlerini taşıyor

arkeologlar, edfu piramidinin hemen yanında yemek sunulması için hazırlanmış bir yapının izlerine rastladı. bu yapının piramidin amacını ortaya çıkarmak adına büyük önem taşıdığı düşünülürken, piramidin dış duvarlarında hiyeroglifler ve yakınlarında bebek ve çocuk mezarları bulundu.

araştırmacılar, hiyeroglifler ve mezarların piramidin inşasından çok sonraki dönemlere rastladığını ve doğrudan piramidin inşa edilme amacıyla bağlantılı olmadığını düşündüklerini belirtti. piramidin tam olarak ortaya çıkarılmadığı 2010 yılında, yerli halk yapının bir din insanının mezarı olduğunu düşünmüştü. en son kazılar, kumtaşı ve kilden yapılan, üç basamaklı mimariye sahip piramidi gözler önüne serdi.

edfu piramidi, firavun djoser'in (m.ö 2770-2640) mısır'ın üçüncü hanedanlığı döneminin başında inşa ettirdiği ilk piramitlere benzerlik gösteriyor. ayrıca, ilk olarak basamaklı olarak inşa edilen ve sonra geleneksel piramit görünümüne sokulan piramitlerin özelliklerini yansıtıyor. arkeolog marouard, inşasında kullanılan taşların 800 metre ötedeki ocaktan getirildiği edfu piramidinin, bölgedeki taş ustalığını da gözler önüne serdiğine dikkat çekti.

arkeologlar, edfu gibi basamaklı bölgesel piramitlerin, firavun khufu döneminde inşası başlayan büyük piramit (keop piramidi) nedeniyle sona erdiğini düşünüyor. khufu, dev giza piramitleri'nin inşası için mısır'daki tüm kaynakları tek bir noktaya yönlendirmişti.

efdu piramidi, mısır'ın antik zamanlardaki kültürü hakkında yeni bilgiler sunsa da, inşa edilme amacı hala çözülmeyi bekleyen bir sır olarak bekliyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;