Mısır'da darbe dönemi

Mısır'da yeni 'terör' yasası

Mısır Meclisi yeni 'terörle mücadele' yasasını kabul etti. Yeni yasa ülkedeki 'terör operasyonları' ile lgili hükümetin verdiği bilgilerle çelişen haber yapan gazetecilere de adli cezalar getiriyor.

[Fotoğraf:Reuters - Arşiv]

mısır'da 3 yıl aradan sonra ilk toplantısını geçen hafta yapan parlamento ikinci oturumnda yeni 'terörle mücadele' yasasını kabul etti. yeni yasa ülkedeki 'terör operasyonları' ile lgili hükümetin verdiği bilgilerle çelişen haber yapan gazetecilere de adli cezalar getiriyor. yeni yasayla güvenlik güçlerine 'terörle mücadele operasyonları'nda yasal dokunulmazlık sağlarken, 'terör suçlarına' karışanlara 5 yıldan idam cezasına kadar cezalar öngörüyor. 

yasaya parlamentodaki 596 milletvekilinden 457'si destek verdi. bunlardan 400'ü darbeyle göreve gelen cumhurbaşkanı abdelfettah sisi'nin güdümündeki 'mısır'ı destekle' koalisyonun vekillerinden oluşuyor.

yasaya tepki gösteren insan hakları örgütleri sisi'nin 2011'deki devrimle kazanılan özgürlükleri devrilen hüsnü mübarek dönemindekinden 'daha baskıcı yasalarla' tersine çevirdiğini savunuyor. 

yasaya 'hayır' oyu veren muhalefetteki nur partisi  milletvekillerinden muhammed salah halife, yasanın 'muğlak ifadelerle dolu' olduğunu berlirtirken, "korkarım, uygulandığından etkisi çok daha geniş olacak" dedi. 

'denge olmalı'

halife, "bu yasa, ülke tehlike altındayken olağanüstü hâllerde uygulandı. ancak daha sonra bu tehlikeler bertaraf edildi. devleti ve devlet kurumlarını korumakla insan haklarını teminat altına almak arasında bir denge olmalı" diye konuştu. 

sisi yönetimi, demokratik seçimlerle işbaşına gelen cumhurbaşkanı muhammed mursi'yi devirip,  müslüman kardeşler'i de 'terör örgütü' ilan etmişti. ardından müslüman kardeşler'e yönelik davalarda yüzlerce müslüman kardeşler üyesi müebbet hapis ve idam cezasına çarptırıldı. 

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;