Birleşmiş Milletler

Mısır’dan BM kınamasına engel

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Türkiye’deki darbe girişimini kınama yönündeki açıklaması, Mısır’ın engeline takıldı.

[Fotoğraf:AA]

mısır, birleşmiş milletler güvenlik konseyi’nin (bmgk) darbe girişimini kınayıp türkiye’nin seçilmiş hükümetine saygı çağrısı yapan açıklamasını engelledi.

reuters’a isim vermeme koşuluyla konuşan diplomatlar, mısır’ın “türkiye’de demokratik yollarla seçilmiş hükümete saygı duyma” çağrısına karşı çıktığını söyledi.

diplomatlara göre mısır, bmgk’nın bir hükümetin demokratik yöntemlerle seçilip seçilmediğine karar verecek pozisyonda olmadığını öne sürdü.

abd’nin taslağını hazırladığı açıklamada şiddetten kaçınma ve hukukn üstünlüğü ilkesine uyma çağrısı da yapılacaktı.

15 üyeli bmgk’nın açıklama yayımlaması için oybirliği gerekiyor.

mısır’ın demokratik seçimlerle başa gelmiş ilk cumhurbaşkanı muhammed mursi’yi 2013’te askeri darbeyle devirdikten sonra ülkenin başına geçen general abdulfettah sisi, cumhurbaşkanı tayyip erdoğan’ın eleştirilerini toplamıştı.

mısır’ın kanlı darbesi

mısır'da muhammed mursi'nin askeri darbeyle uzaklaştırılması sonrası kahire'deki rabia meydanı'nda yedi saatte 700'e yakın darbe karşıtı öldürülmüştü.

insan hakları izleme örgütü, mısır güvenlik güçlerinin 2013 yılının temmuz ve ağustos aylarında, darbe karşıtı gösterilerin dağıtılması sırasında yaklaşık bin 150 göstericiyi "planlı bir şekilde" öldürdüğünü açıklamıştı. hrw’nun açıkladığı rapora göre, mısır güvenlik güçleri göstericilere karşı "modern tarihte işlenen en büyük katliamlardan birini" gerçekleştirdi.

insan hakları izleme örgütü, abdülfettah sisi’nin yaptığı askeri darbeden bu yana mısır’da tutuklanan kişilerin sayısını 40 bin olarak tahmin ediyor. bunların arasında bulunan devrik cumhurbaşkanı mursi hâlâ tutuklu.

kaynak: reuters, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;