Mısır'da darbe dönemi

Mısır'dan Kassam Tugayları için 'terörist' kararı

Mısır'da Acil İşler Mahkemesi, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nı 'terör örgütü' olarak ilan etti. Hamas ise mahkemenin kararının İsrail'in çıkarlarına hizmet ettiğini söyledi.

Gazze'de faaliyet gösteren Kassam Tugayları, İslami Direniş Hareketi Hamas'ın silahlı kanadı. [Fotoğraf: Al Jazeera]

20 kasım 2014'te kassam tugayları'nın terör örgütü kabul edilmesi ve faaliyetlerinin yasaklanması yönünde açılan davaya bakan acil işler mahkemesi, izzeddin el-kassam tugayları'nın 'terör örgütleri' listesine alınmasına ve mısır'daki faaliyetlerinin yasaklanmasına karar verdi. 

mahkemenin kararında, kassam tugayları'nın ülkede çok sayıda terör olayına karıştığı öne sürüldü.

mahkeme kassam tugayları'nın, sina'daki silahlı çatışmalarda parmağının olduğunu ve mısır-gazze sınırında bulunan tünelleri kullandığını iddia etti.  

mısır'da aynı mahkeme 26 ocak'ta hamas'ın "terör örgütü" olarak kabul edilmesi talebiyle açılan davada takipsizlik kararı vermişti.

aa'ya konuşan hamas'ın sözcüsü sami ebu zuhri karara yorumda bulunarak 'karar hükümranlığımıza karışmak' dedi.

hamas, "mısır’ın sina yarımadası’nda düzenlenen saldırıların arkasında oldukları" yönündeki haberlere tepki göstererek, iddiaları, "şeytanlaştırma kampanyası" olarak nitelendirdi.  

hamas sözcüsü fevzi berhum, yaptığı yazılı açıklamada, mısır'daki bazı basın yayın organlarında "sina yarımadası’nda meydana gelen son saldırıların arkasında hamas'ın bulunduğuna" ilişkin iddiaları kınadı.

berhum, hamas'ın, mısır'ın herhangi bir bölgesinde meydana gelen olaylarla ilgisi bulunmadığını belirterek, "bu iddialar hamas'ı şeytanlaştırma kampanyasıdır" ifadesini kullandı.

sina'da içişleri bakanlığı memuru öldürüldü

mısır’da 40’tan fazla kişinin öldüğü saldırıları ardından içişleri bakanlığı’na bağlı bir memur da sina’da öldürüldü.

trafik müdürlüğü'nde çalışan 50 yaşındaki memur, sina’nın ariş kentindeki evinde başından vurularak ölü bulundu.

2013 temmuz darbesinden bu yana sina’da güvenlik güçlerini hedef alan saldırıların sayısında büyük bir artış var.  

sina'da bombalı saldırılar

sina yarımadası'nın kuzeyindeki ariş'te perşembe gecesi güvenlik güçlerini hedef alan bombalı saldırılarda en az 42 kişi ölmüş, 70 kişi de yaralanmıştı. saldırıyı işid'in sina'daki kolu ensar beytül makdis örgütü üstlendi. örgüt işid'e bağlılığını bildirdikten sonra adını 'sina eyaleti' olarak değiştirmişti. 

24 ekim'den bu yana en büyük saldırı

24 ekim 2014'te sina’nın kuzeyindeki şeyh zuveyd bölgesindeki askeri kontrol noktalarına iki saldırı gerçekleştirilmişti. saldırıda mısır ordusuna ait iki zırhlı araç hedef alınmış, bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda çoğu asker 27 kişi hayatını kaybetmişti. 

kaynak: al jazeera aa ve afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;