IŞİD

Mısır'ın saldırısında çocuklar öldü

Mısır ordusu, örgütün 21 Mısırlı Hıristiyan'ı öldürmesinin ardından sabah erken saatlerde Libya’daki IŞİD mevzilerini vurduğunu açıkladı. Ancak saldırıda aralarında üç çocuğun olduğu siviller öldü.

Konular: Mısır, Libya, Ortadoğu
Mısırlı aileler kaçırılan yakınlarının serbest bırakılması için geçen ay Kahire'de gösteri düzenlemişti. [Fotoğraf: REUTERS]

bölgedeki al jazeera kaynaklarına göre mısır ordusunun, sınır bölgesine yakın derne bölgesinde düzenlediği saldırılarda üç cocuğun da aralarında olduğu siviller hayatını kaybetti.

ordunun mısır resmi televizyonunda yayınlanan açıklamasında, "ulusal savunma meclisi'nden çıkan kararların uygulanması ile yüce mısır halkının güvenliğini ve istikrarını savunma hakkı gereği, libya toprakları içinde ve dışındaki terör örgütlerine ve işledikleri suçlara misilleme olarak silahlı kuvvetlerimiz, sabah saatlerinde işid'e ait eğitim kamplarına, silah ve mühimmat depoları ile örgüt mensuplarına hava saldırısı düzenlemiştir" ifadeleri kullanıldı.

hedeflerini tam isabetle vuran uçakların kayıp vermeden üslerine döndüğü belirtilen açıklamada, "mısırlıların kanlarının intikamını almak, katilleri ve suçluları cezalandırmak görevimizdir. yakın uzak herkes bilmelidir ki, mısırlılar ülkenin güvenliğini koruyan bir kalkan, terörü ve aşırılığı kesen bir kılıçtır" denildi.

tobruk hükümetiyle koordinasyon

mısır ordusu operasyonları tobruk'taki hükümetle koordinasyon içinde gerçekleştiriyor.

tobruk yönetiminden yapılan açıklamada, "hava operasyonlarında 40-50 militan öldürüldü" ifadeleri kullanıldı.

tobruk hükümetine bağlı genelkurmay başkanlık sözcüsü, anadolu ajansı’na ‘mısır libya’nın içindeki işid mevzilerine hava saldırıları düzenlemeden önce, emekli general halife hafter ile mısır savunma bakanı’nın arasında koordinasyon amaçlı bir arama gerçekleşmişti’ dedi.

sözcü, libya ile mısır’ın koordinasyonu ile gerçekleşen hava saldırılarının önümüzdeki saatlerde sirte kentini de hedef alacağını belirtti.

genel kurmay sözcüsü, mısır’a destek vermek için fransa, italya, bae’nin dahil olduğu bir uluslararası koalisyonun oluşturulması için diploması trafiği yaşandığını da ifade etti.

mısır cumhurbaşkanı abdulfettah sisi, 'libya'daki militanlara karşı' uluslararası müdahale çağrısında bulundu.

sisi tobruk hükümetini destekliyor

libya'da tobruk ve trablus merkezli iki ayrı parlamento ve hükümet bulunuyor.

tobruk hükümeti libya'da darbe girişiminde bulunan emekli general halife hafter tarafından destekleniyor.

ülkedeki 'islamcı gruplara' karşı savaş ilan ettiğini duyuran hafter'e mısır'daki sisi yönetimi uzun süredir destek veriyor.

işid, aralık ve ocak aylarında libya’da kaçırdığı 21 mısırlı hıristiyan'ın öldürüldüğünü gösteren beş dakikalık bir video yayınladı.

mısır cumhurbaşkanı abdulfettah sisi, işid tarafından libya'da 21 mısırlı'nın öldürülmesine ilişkin, "mısır, uygun zamanda ve şekilde bunun cevabını verme ve en basit insanlıktan nasibi olmayan bu katillerden kısas hakkını saklı tutuyor" dedi.

mısır'ın sadece kendisini değil tüm insanlığı savunduğunu, bu meyanda ulusal savunma konseyi'ni derhal toplantıya çağırdığını belirten sisi, burada, gerekli tüm adımların atılması için kararların alındığını kaydetti.

sisi, mısır dışişleri bakanı'na, bm ve güvenlik konseyi'ndeki yetkili ülke ve temsilcileriyle konuya ilişkin görüşmelerde bulunması için derhal abd'ye gitmesi talimatını verdiğini dile getirdi.

mısır vatandaşlarının libya'ya gitmemeleri konusunda alınan kararın kesin bir şekilde uygulanması için hükümete talimat verdiğini anlatan sisi, hayatını kaybedenlerin ailelerine acılarının dindirilmesi için gerekli tüm icraatların yerine getirileceğini söyledi.

el ezher'den kınama

mısır'ın en büyük dini kurumu olan el ezher, 21 mısırlı hıristiyan'ın öldürülmesini kınadı.

el ezher yayınladığı açıklamada "masum mısırlıların öldürüldüğü haberlerini almış bulunmaktayız. böyle barbarca bir eylemin ne islam'la ne de herhangi bir başka dinle yakından uzaktan ilgisi olabilir" ifadelerine yer verdi.

filistin'de 3 günlük yas

filistin devlet başkanı mahmud abbas, işid'in libya'da alıkoyduğu 21 mısırlı hıristiyan'ı öldürmesi nedeniyle ülkede 3 gün yas ilan etti.

filistin resmi haber ajansı wafa'nın haberine göre, abbas, mısır cumhurbaşkanı sisi'ye mısırlıların ölümünden dolayı taziye mesajı gönderdi.

kaynak: al jazeera ve reuters
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;