Yemen

'Mısır'ın savaş gemileri yolda'

Suudi Arabistan'ın öncülüğünde Yemen'de Husilere yönelik başlayan operasyona destek veren Mısır yönetimi, dört savaş gemisini Aden Körfezi'ne yolluyor.

Konular: Ortadoğu
Suudi Arabistan ve bölge müttefikleri TSİ 01.00’de Yemen'e yönelik askeri operasyon başlattı. [Fotoğraf: Reuters]

suudi arabistan'ın desteklediği mısır'daki sisi yönetimi, yemen operasyonuna destek vermek amacıyla dört savaş gemisini aden körfezi'ne yolluyor.

reuters'a konuşan süveyş kanalı'ndan yetkililer, savaş gemilerinin kanaldan geçerek aden körfezi'ne doğru yola çıktığını belirtti.

mısır, yemen operasyonuna destek veren 10 ülkeden biri.

'kara operasyonu gerekebilir'

bu arada reuters'e konuşan suudi arabistan'dan güvenlik kaynakları, hava saldırılarının ardından yemen'de düzenin sağlanması için kara operasyonuna da gerek duyulabileceğini belirtti.

ismini açıklamayan bir güvenlik kaynağı reuters'a yaptığı açıklamada, 'yemen'de düzeni sağlamak için kara operasyonu gerekebilir" dedi.

suudi arabistan ülkenin güneyindeki havaalanlarında tüm iç ve dış uçuşları durdurma kararı aldı.

reuters'ın yerel kaynaklardan aldığı bilgiye göre, yemen'de çatışmalar nedeniyle büyük limanlar kapatıldı.

suudi arabistan ve bölge müttefikleri, tsi 23.00’de yemen'e yönelik askeri operasyon başlattı. operasyonda iran destekli şii husilerin denetimindeki başkent sana havadan bombalandı. müttefikler katar, bahreyn, birleşik arap emirlikleri, kuveyt, sudan, fas, pakistan, mısır ve ürdün’den oluşuyor.

suudi arabistan'ın abd büyükelçisi adil cubeyr, yemen'deki barış çabalarının sonuçsuz kaldığını, bunun üzerine askeri müdahale başlattıklarını açıkladı.

cubeyr, cumhurbaşkanı abdurabbu mansur hadi'nin talebi üzerine operasyona başladıklarını vurguladı. "yemen'de meşru hükümet işbaşında. bu sadece bir bölge ile sınırlı kalmayacak bir operasyon" dedi.

husilerin "her zaman şiddet yolunu seçtiğini" belirten cubeyr, "yemen halkını ve meşru hükümeti korumak için gerekli her şeyi yapacağız" dedi.

büyükelçi, operasyonun birleşmiş milletler ve arap birliği tüzüğü'ne uygun yapıldığını belirtti. büyükelçi cubeyr, "öncelikle hava operasyonları başlatıldı, ancak diğer askeri operasyonlara başvurulması da mümkün" diye konuştu. 

büyükelçi operasyonda abd kuvvetlerinin yer almadığını söyledi.

abd başkanı barack obama, yemen'de körfez işbirliği konseyi'nin önderliğindeki askeri operasyonlara lojistik ve istihbarat desteği verilmesi yönünde emir verdi.

beyaz saray ulusal güvenlik konseyi sözcüsü bernadette meehan yaptığı yazılı açıklamada, abd’nin husilerin yemen’in seçilmiş hükümetine karşı askeri eylemini güçlü biçimde kınadığını kaydetti.

25 ölü 40 yaralı

sağlık kaynaklarından alınan bilgilere göre, operasyonun yoğunlukla hedef aldığı sana'nın kuzey bölgelerinde sivil kayıplar olduğu aktarıldı. operasyonlarda 25 sivilin öldüğünü bildiren kaynaklar, 40 kişinin de yaralandığını ifade etti. husilere ait el-mesire televizyonu sana'daki tüm sağlık personelinin acilen hastanelere gelip görev başında olmalarını istedi.

kaynak: al jazeera ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;