Afrika

Mısırlı blog yazarına iki yıl hapis

Askeri yönetim tarafından yargılanan Mişel Nebil, 'askeri aşağılamak' suçundan iki yıl hapis ile para cezasına çarptırıldı.

Konular: Mısır

Haberin Öne Çıkanları

'Yanlış bilgi yaydı'

'Sadece su içecek'

Binlerce dava var

Nebil, ağustos ayından bu yana açlık grevi yapıyor. [Al Jazeera]

mısır'da mahkeme, 'askeri aşağıladığı' gerekçesiyle üç yıl hapis cezasına çarptırılan ve bunu protesto için açlık grevine başlayan ilk blog yazarı mişel nebil'in cezasını iki yıla indirdi. 

çarşamba günü gerçekleşen duruşmadan 'nebil'in insanlar adına iki yıl hapis cezası çekmesi ve 200 pound (yaklaşık 33 dolar) para cezası ödemesi' kararı çıktı. 

nisan ayında hakim karşısına çıkan 26 yaşındaki blog yazarı, 'halk ve ordu hiç elele yürümedi' başlıklı yazısında zorunlu askerlik ve askeri yönetimi konu almıştı.

nebil, yazısında 'ordu, ayaklanma sırasında halka şiddet uyguladı. ayrıca, kahire'de bulunan mısır müzesi işkence yeri olarak kullanıldı" demiş ve 'yanlış haber yayınlayarak orduyu aşağılamak'tan suçlu bulunmuştu. 

ilk duruşması şubat ayında gerçekleşmiş olan nebil, ağustos ayından bu yana açlık grevi yapıyor. fransız haber ajansı afp'ye konuşan ağabey mark nebil, kardeşinin açlık grevine devam edeceğini açıkladı.

kardeşinin daha önce yalnızca meyve suyu, süt ve su içtiğini söyleyen ağabey nebil, "artık sadece su içecek" diye konuştu. 

'binlerce dava var' 

mısır askeri yönetimi, binlerce kişiyi 'askeri, işkence ve tecavüzle itham edip aşağılamak' suçundan yargılıyor.

insan hakları örgütleri, devrik lider hüsnü mübarek yönetiminden uzaklaşılmaya çalışıldığı bu dönemde yaşanan davaları 'tehlikeli' olarak nitelendiriyor. 

ordu yetkilileri ise mısır'ın resmi haber ajansı mena'ya yaptıkları açıklamada, 'nebil'in suçunun düşünce değil yalanla ilgili olduğunu' bildirmişti. 

bir başka blog yazarı olan abd el fattah da, ordunun mısır'daki ölümlerden sorumlu olduğunu söylemiş ve bu sebeple tutuklanmıştı. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;