Kürt sorunu

MİT: Uludere'yi bir gün sonra öğrendik

Milli İstihbarat Teşkilatı, sivillerin bombalamasını bir gün sonra, 'resmi kurumlar tarafından yapılan bilgilendirme üzerine' öğrendiğini bildirdi.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Yarın da sürecek

'Yeni bilgi yok'

'Sebepler açıklanmıyor'

Aralık ayı sonunda meydana gelen saldırıda kaçakçılık yapan kafile savaş uçakları tarafından PKK'lı sanılarak vurulmuştu. [AFP]

Siviller hedef oldu

uludere olayını araştırmak için meclis insan haklarını inceleme komisyonu bünyesinde kurulan alt komisyon, özel yetkili diyarbakır cumhuriyet başsavcılığı’nın gönderdiği belgeleri incelemeye başladı.

klasörlerin içinden milli istihbarat teşkilatı (mit) ve genelkurmay’ın başsavcılığa gönderdiği iki belge dikkat çekti. belgelere göre bombalamanın istihbarat bilgisi mit’ten gitmedi, hatta kurum olaydan bir gün sonra haberdar oldu.

diğer belgeye göre ise abd’ye ait predatörler, bombardımandan önce bölgede 10-15 dakika kaldı. ancak “heronlar burada, size ihtiyaç yok” denilerek uzaklaştırıldılar.

dosyalar; genelkurmay, milli savunma bakanlığı, ikinci ordu komutanlığı, 23’üncü jandarma tümen komutanlığı, 22’nci sınır tümen komutanlığı’nca gönderilen 5 klasör ile mit’in iki sayfalık yazısından oluşuyor.

mit belgesine göre, 28 aralık 2011 gecesi gerçekleştirilen bombalamanın istihbarat bilgisi mit tarafından verilmedi. dahası mit, savaş uçaklarının sivilleri bombalamasını bir gün sonra, ‘resmi kurumlar tarafından yapılan bilgilendirme üzerine’ öğrendi.

mit’in yazısında, “bölgede görevlendirilen insansız hava araçlarından ve tespit edilen görüntülerden müsteşarlığımızın bilgisi bulunmamaktadır. olay gününe ilişkin bahsi geçen hareketlilikle ilgili herhangi bir istihbarat bilgimiz söz konusu değildir” ifadesi kullanıldı. 

genelkurmay’ın gönderdiği yazıda ise ‘istihbaratın milli kaynaklı’ olduğu belirtildi. ancak, ‘milli kaynağın’ ne olduğu açıkça yazılmadı. genelkurmay’ın yazısında, “sınırdaki hareketlilik heronlar tarafından kaydedilirken daha uzak mesafede görev yapan predatörlerin bölgeye yaklaştığı, 10-15 dakika bölgede kaldığı, daha sonra bölgeden uzaklaştırıldığı” bilgisi yer aldı.

wall street journal gazetesinde, istihbarat bilgisinin abd’nin insansız hava araçlarından geldiği iddia edilmişti. 

 

konuyla ilgili açıklama insan haklarını inceleme komisyonu üyesi ve bdp milletvekili ertuprul kürkçü'den geldi. 

kürkcü, mit'in operasyona imkan verecek bir istihbaratı elde etmediği, bunu başkalarına vermediği, kimseyle paylaşmadığına dair savcılığa yazı gönderdiğini söyledi. 

genelkurmay başkanlığı'nın olayın nasıl geliştiğiyle ilgili spesifik bilgi vermediğini söyleyen kürkcü, "iki saatlik çalışmanın sonunda, en son bıraktığımız yerden daha iyi bir yerde değiliz'' diye konuştu.

tbmm insan haklarını inceleme komisyonu,cumhuriyet başsavcılığı’nın gönderdiği belgeleri incelemeye perşembe günü devam edecek. 

'emri kimin verdiği belirsiz'

diyarbakır cumhuriyet başsavcılığı'nın elindeki bütün belgeyi komisyona yolladığını belirten kürkcü, ''paylaşılan belgelerde yalnızca şu militan şurada yakalandı, bize şunu söyledi, biz buradan şu bilgiyi elde ettik' diye bilgiler var. bunlar bu olayın oluşu ile alakasız bilgiler" dedi.

kürkçü, genelkurmay başkanlığı'nın kendilerine gönderdiği belgede de uçağın kalkış sebebini ve kararın kim tarafından hangi sebeple aldındığı bilgisinin bulunmadığına vurgu yaptı. 

gelen dosyada 'bunlar gizli bilgiler' iması olduğunu söyleyen kürkcü dosyada ''ikinci bir görüntü alınmışsa da bu bize ait değildir, bir süre sonra oradan uzaklaştırılmıştır'' denildiğini dile getirdi. 

pkk'lı zannedildiler 

2011'in son günlerinde meydana gelen saldırıda kaçakçılık yapan kafile savaş uçakları tarafından pkk'lı sanılarak vurulmuş, 29 aralık sabahında ise ölenlerin sivil olduğu kesinleşmişti.

cesetlerin katırlara yüklenerek köylere getirildiği olaydan sonra bir albay görevden alınmış, genelkurmay başkanlığı açıklama yapmıştı.

diyarbakır cumhuriyet başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma sürerken, türkiye başbakanı recep tayyip erdoğan saldırıyla ilgili ellerinde dört saatlik insansız hava aracı (iha) görüntüsü bulunduğunu söylemişti.

gelişme üzerine, uludere'ki olayları incelemek üzere tbmm insan haklarını inceleme komisyonu'na bağlı bir alt komisyon kurulmuştu. 

kaynak: ajanslar 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;