MİT

MİT'e 'görüştürme' yetkisi

MİT'e, tutuklu ve hükümlülerle görüşme yetkisi de tanıyan kanun teklifi genişletildi. Düzenleme, MİT'in görüşmeler yapmasının yanı sıra "yaptırabilmesini" de öngörüyor.

Konular: Türkiye, MİT
Meclis TBMM main
Tasarının Meclis tatile girmeden geçmesi bekleniyor. [Fotoğraf: AA-Arşiv]
hükümetin 30 mart seçimlerinden önce gündemine aldığı ancak seçim sonrasına bıraktığı milli istihbarat teşkilatı'na (mit) yeni yetkiler tanıyan düzenlemenin ilk dört maddesi meclis genel kurulu'nda kabul edildi.
görüşmelerin üçüncü gününde, teklifte iktidar partisinin verdiği önergelerle bazı değişiklikler yapıldı. toplam 4 maddenin kabul edildiği oturumda, 2 madde değiştirildi.
mit görüşebilecek ve görüştürebilecek
teklifin en önemli maddelerinden biri olarak kabul edilen ve imralı adasında hükümlü olarak bulunan pkk lideri abdullah öcalan ile görüşme yapan mit görevlilerine yasal güvence sağlayan 3. maddede değişiklikler yapıldı.
ak parti önergesi ile yapılan değişiklik ile, mit mensuplarının ceza ve infaz kurumlarındaki tutuklu ve hükümlülerle önceden bilgi vererek görüşebileceğine ilişkin düzenlemeye "görüşmeler yaptırabilir" ifadesi de eklendi. sözkonusu madde ayrıca, mit’in görevinin gereği olarak terör örgütleri dahil olmak üzere milli güvenliği tehdit eden bütün yapılarla irtibat kurabilmesini sağlıyor.
casusluk suçunda her türlü belgeye ulaşabilecek
teklifin 3. maddesi aynı zamanda, mit’in türk ceza kanunu’nun  "devletin güvenliğine karşı suçlar", "anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar", "milli savunmaya karşı suçlar", "devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk" başlıklı maddelerinde yer alan suçlara ilişkin soruşturma ve kovuşturmalarda ifade tutanaklarına, her türlü bilgi ve belgeye erişebilmesini, bunlardan örnek alabilmesini öngörüyor. ak parti önergesi ile bu düzenlemede bazı istisnalar getirilse de özü bozulmadı. 17 aralık operasyonundan sonra hükümet ile cemaat arasında başlayan kavgada, hükümetin cemaate en önemli suçlaması ‘casusluk’ oldu.
“her türlü” görevden vazgeçildi
temel kanun olarak 2 bölüm halinde görüşülmesine karar verilen teklifte yapılan bir başka değişiklikle de mit’in ürettiği istihbaratı başka kuruluşlarla da paylaşmasına karar verildi.
ak parti tarafından verilen önerge ile maddede iki değişiklik yapıldı. mit’in “bakanlar kurulunca verilen her türlü görevi yerine getirmesi” ifadesi, “bakanlar kurulunca verilen görevleri yerine getirmesi” olarak değişitirildi. “her türlü” ifadesi çıkarılarak, muhalefetin ‘bunun içine herşey girer ‘ eleştirisi giderilmeye çalışıldı. yine maddede yapılan değişiklik ile, mit’in dış istihbarat, milli savunma, terörle mücadele ve uluslararası suçlarla ile siber güvenlik konularında topladığı her türlü istihbaratı “başka kuruluşlara ulaştırması” öngörüldü.
teklifin görüşmelerine 16 nisan çarşamba günü devam edilecek.
kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;