Kürt sorunu

MİT'e ifade daveti

KCK soruşturmasını yürüten savcı Sadrettin Sarıkaya, telefonla aradığı Müsteşar Hakan Fidan'ın perşembe günü Adliye'ye gelmesini istedi.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

'Habersiz olmaz'

'Öyle birşey yok'

'Oslo görüşmesi' sorusu

Haberde, Hakan Fidan'ın Oslo görüşmesi ile ilgili sorguya çekilmek üzere savcılığa çağrıldığı iddia edilmişti. [AA]

Oslo görüşmeleri

pkk ve mit arasında yapılan gizli görüşmelerden bir bölümünün ses kaydı olduğu iddia edilen dosyalar, 14 eylül 2011 çarşamba günü internete sızmıştı. kayıtlara göre, görüşmeye dönemin mit müsteşar yardımcıları hakan fidan ve afet güneş ile pkk yöneticilerinden sabri ok, mustafa karasu ve zübeyir aydar katılmıştı. ses kaydında fidan konuşmasına başbakan erdoğan tarafından görevlendirildiğini söyleyerek başlıyordu.

pkk'nın şehir yapılanması olduğu ileri sürülen kck operasyonunda verilen ifadelerde bazı eylemlere ilişkin bilgilerin önceden milli istihbarat teşkilatı'na (mit) iletildiğiyle ilgili iddialar üzerine mit müsteşarı hakan fidan, eski müsteşar emre taner ve müsteşar yardımcısı afet güneş ifadeye çağrıldı.

istanbul özel yetkili cumhuriyet savcısı bilal bayraktar tarafından ifadesi alınacak olan mit müsteşarı ve yardımcısına terör örgütü kck yapılanması ile ilgili sorular sorulacağı öğrenildi.

özel yetkili istanbul cumhuriyet başsavcıvekili fikret seçen, telefonla yapılan ifade davetinin, kck soruşturmasını yürüten savcı sadrettin sarıkay tarafından iletildiğini belirtti.

bu üç ismin ifadesi perşembe günü istanbul beşiktaş adliyesi'nde alınacak.

davutoğlu'ndan destek

bu arada dışişleri bakanı ahmet davutoğlu, ifadeye çağrılan hakan fidan'a destek verdi. istihbarat teşkilatının devletin güvenliği için bütün faaliyetleri yapabileceğini söyleyen davutoğlu, fidan ve ekibinin doğru işler yaptığını söyledi. davutoğul oslo görüşmelerini kastederek, "gizli görüşmeler siyasi talimatla yapılmıştır. istihbarat teşkilatları en geniş davranış biçimlerini belirleyerek görev yaparlar. sayın müsteşarımız hakan fidan ve ekibi, etkin bir şekilde görev yapan bir ekiptir. fidan ve ekibinin çalışmaları süreçten bağımsız olarak değerlendirilmelidir" ifadesini kullandı.

davutoğlu savcılığın çağrısıyla ilgili olarak, “hukuki sureçte netleşmemiş tablo var, değerlendirme yapmak istemem. her kurumun, vazifenin özelliklerinden kaynaklarından uslübu yöntemi vardır" şeklinde konuştu.

başbakan yardımcısı bülent arınç ise, konuyla ilgili açıklamasında, ''yargıdır ne isterse yapar, bir şey diyemeyeceğim. ama benim bildiğim şu var; halihazırda mit'te resmen görevi olanların doğrudan 'şüpheli' sıfatı ile bir ifade vermeye çağrılması herhalde mümkün değil bilebildiğim kadarıyla. emekli olanlar veya görevle ilişiği kesilmiş olanlar için mümkün olabilir'' dedi.

'başbakan da çağrılmalı'

daha önce hakan fidan ve afet güneş hakkında suç duyurusunda bulunan cumhuriyet halk partisi (chp) bolu milletvekili tanju özcan, ''sadece fidan, taner ve güneş'in soruşturulması yetmez. istanbul özel yetkili cumhuriyet başsavcılığı'nın konuyla ilgili, şüpheli sıfatıyla sayın başbakan'ı da soruşturmaya davet etmesi gerekir'' dedi.

özcan, 'mit ile pkk arasında yapılan görüşmelerin, basına düşmesinden sonra, bu çirkin pazarlıkların suç oluşturduğunu' iddia ederek, fidan ve güneş ile ilgili suç duyurusunda bulunduğunu ifade ederek, bunun, özel yetkili cumhuriyet savcılığına ve ankara'ya gönderilmesini talep ettiğini anımsattı.

suç duyurusu üzerine fidan'ın da aralarında bulunduğu bazı şüphelilerin, istanbul özel yetkili cumhuriyet başsavcılığı tarafından ifadeye çağrıldığını anlatan özcan, bu soruşturmanın başlatılmasından son derece mutlu olduğunu söyledi.

yalanlanmıştı

hakan fidan ve eski müsteşar emre taner ile eski müsteşar yardımcısı afet güneş’in ifadeye çağırıldığı iddiası ilk olarak salı akşamı hürriyet gazetesinin internet sayfasında, arda akın tarafından gündeme getirilmişti.

haberde, savcılığa çağırıldığı iddia edilen kişilere pkk ile oslo görüşmesi ve kck’ya bilgi aktarılıp aktarılmadığını sorulacağı belirtilmişti. haber çarşamba sabahı milliyet, vatan ve habertürk gazetelerinin manşetlerinde yer aldı.

mit haberle ilgili yaptığı açıklamada kendilerine böyle bir bilginin ulaşmadığını söylerken, istanbul cumhuriyet başsavcısı turan çolakkadı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bir savcının, böyle bir soruşturma yapması halinde başsavcıya bilgi vereceğini ifade ederek, "istanbul cumhuriyet başsavcılığı çalışma talimatı bunu gerektiriyor. ancak bir bilgimiz yok, bilgi verilmiş değil” demişti.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;