Bilim-Teknoloji

Moğollar neden Avrupa'ya girmedi?

13. yüzyıl ortalarında Moğol ordusunun Macaristan'ın kapısından neden döndüğüne dair yeni bulgular ortaya çıktı.

Boldogkőváralja Kalesi, Moğol İstilası döneminde yapıldı. [Fotoğraf: Getty]

moğol ordusunun 13. yüzyılın ortalarında doğu avrupa’yı istila etmekten neden vazgeçip rusya’ya geri döndüğüne dair yeni bulgular ortaya çıktı. 1242'de adeta macaristan’ın kapısından dönen moğolların, atlarına yeterince yiyecek bulamadığı için geri dönmeye karar verdiği tahmin ediliyor.

atlar beslenemedi

ulf büntgen ve nicola di cosmo isimli iki araştırmacı, nature dergisinde yayımladıkları araştırmada, macaristan’daki ağaçların gövdelerindeki halkaları inceleyerek, 1242 kışına dair bilgi edindi.

büntgen ve di cosmo, moğol ordusunun temel gücü olan atların asya ve rusya’da steplerde yetişen besleyici otlarla yol boyunca hayatta kaldığını anlatıyor. düzenli iklim koşulları sayesinde ordunun uzun yolculuğu boyunca binek hayvanları yeterli beslenip güçlerini korudu.

buzlanma ve sel

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;