Suriye'de iç savaş

Moskova'da ikinci tur kararı

Rusya'nın başkenti Moskova'da Suriye rejimiyle muhalefetten bazı temsilcileri bir araya getiren toplantı sona erdi. Taraflar ikinci defa bir araya gelme konusunda anlaştı, net bir tarih ise verilmedi.

Konular: Suriye, Rusya, Ortadoğu
Moskova'da Suriye rejimi ve bazı muhalif temsilciler aynı masada bir araya gelmişti.. [Fotoğraf: EPA-Arşiv]

rejimle bazı muhalefet temsilcilerinin bir araya geldiği moskova'da rusya adına toplantıya katılan moderatör vitaly naumkin, tarafların görüşmelerde ikinci tur konusunda anlaştığını söyledi.

yeniden moskova'da düzenlenmesi planlanan ikinci tur için ise kesin bir tarih belirlenmediğini aktaran naumkin, "tarafların ilk turda bütün problemleri çözmesini beklemek çok safça olurdu" dedi.

katılan ve katılmayan gruplar

moskova toplantısına şam'da faaliyet gösteren barışçıl değişim güçleri koalisyonu ve ulusal demokratik değişim güçleri gibi rejimin sıcak baktığı gruplar ile pyd genel başkanı salih müslim de katıldı.

suriye muhalif ve devrimci güçler ulusal koalisyonu (smdk) başkanı halid hoca yaptığı açıklamada, cenevre-1 temelinde yetkilerin geçici bir yönetime devredilmemesi durumunda suriye rejimiyle masaya oturmayacaklarını söylemişti.

hoca, "muhalefetin en büyük kanadı" smdk'nın moskova'da yapılması planlanan müzakerelere davet edilmediğini, yalnızca bazı muhaliflere kişisel olarak davet gittiğini belirterek, ‘ne smdk'nın ne de diğer muhalif grupların gündeminde rejimle diyalog var’ demişti.

daha önce moskova'ya giden ve rus yetkililerle görüşen smdk eski başkanı ahmed muaz hatib, moskova'da rejimle muhalefeti bir araya getirmesi öngörülen görüşmelere katılmama kararı aldığını açıklamıştı. rejimle masaya oturmak gibi bir çekincelerinin olmadığını belirten hatib, gerekçe olarak rejimin taleplerine cevap vermemesini göstermişti.

lavrov'dan 'güç birliği' önerisi

moskova'da suriyeli muhalif temsilciler ve şam rejiminin buluştuğu toplantıda çarşamba günü konuşan rusya dışişleri bakanı sergey lavrov 'terörizm' tehdidiyle savaşmak için güç birliğine gidilmesi çağrısı yapmıştı.

lavrov, "bizce suriye ulusunun birliğinin yeniden canlandırılmasının anahtarı, bu ortak terör tehdidiyle mücadele edebilmek için güç birliğine gidilmesi gerektiğinin siyasetçiler ve önde gelen sivil toplum temsilcileri tarafından anlaşılması olmalıdır" dedi

kerry'den destek

cenevre'de bm'nin suriye özel temsilcisi staffan de mistura ile görüşen abd dışişleri bakanı john kerry, rusya'nın tarafları bir araya getirme planına destek verdiğini açıklamıştı.

rusya'nın girişiminin 'yararlı olmasını' umduğunu belirten kerry, suriye meselesinin abd için 'ön planda olmaya' devam ettiğini vurgulamıştı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;