Motor sporları

Motor sporlarında ölümcül kazalar

Heyecan veren spor branşlarından biri olan motor sporları, tehlikeyi de içinde barındırıyor. Motor sporlarında yaşanan kazalar teknoloji ve güvenlik önlemleri artmasına rağmen hala ölümlerle sonuçlanabiliyor.

Haberin Öne Çıkanları

Senna 34 yaşındaydı

Fransa'da 84 kişi öldü

Dakar Rallisi'nde ölüm

Senna Formula 1 tarihinde önemli rekorları kırmış bir isimdi. [Reuters]

ayrton senna (formula 1): formula 1'in efsane pilotlarından olan brezilyalı ayrton senna, 1 mayıs 1994'te san marino grand prix'inde aracıyla beton bariyerlere hızlı bir şekilde çarptı ve yaşamını yitirdi. formula 1'de üç kez dünya şampiyonu olan senna, 34 yaşındaydı.  

aynı pistte bir gün önce de avusturyalı sürücü roland ratzenberger sıralama turları sırasında yaptığı kazada ölmüştü. senna ve ratzenberger'in ölümleriyle formula 1'de güvenlik önlemleri büyük gelişim gösterdi.

dan wheldon (indy car): 16 ekim 2011'de ingiliz indycar pilotu dan wheldon, las vegas'taki yarışta geçirdiği feci kaza sonucu yaşama gözlerini yumdu. wheldon, las vegas'ta yapılan ve 13 turdan oluşan indycar 300 yarışında aracının havalanarak bariyerlere çarpması sonucu ağır yaralandı.

ingiliz yarışçının kaldırıldığı hastanede öldüğü açıklandı. kazaya 15 araç karıştı. wheldon 33 yaşında ve iki çocuk babasıydı. 1999 yılında ingiltere'den amerika birleşik devletleri'ne gelen wheldon, 16 kez indycar'da zirvede yer almıştı.

renzo pasolini - jarno saarinen (moto gp): 1973'teki italya grand prix'si iki önemli pilotun ölümüne sebep oldu. italyan renzo pasolini ile finlandiya'nın yetiştirdiği en önemli sporculardan olan jarno saarinen, 12 yarışçının karıştığı kazadan kurtulamadılar.

kariyerindeki 46 yarışın 6'sını kazanan 35 yaşındaki pasolini hareketli yaşamı ve sempatik tavırlarıyla büyük bir hayran kitlesi kazanmıştı.

28 yaşındaki jarno ise yeni dünya şampiyonu olarak lanse ediliyordu. sezona daytona 200 galibiyetiyle başlayan ve bu yarışı kazanan ilk avrupalı olan jarno'dan beklentiler çok büyüktü ancak talihsiz kaza her şeyi yarım bıraktı.

jorge martinez boero (dakar rallisi): 2012 dakar rallisi'nin ilk gününde kaza yapan arjantinli motosikletçi jorge martinez boero yaşama veda etti. organizatörler, rallinin arjantin'de mar del plata ve santa rosa de la pampa arasındaki ilk etabında düşen boero'nun ağır yaralandığını ve kurtarılamadığını söylediler. düşüşünden sonra boero'nun kalbinin durduğunu belirten yetkililer, 5 dakika sonra helikopterle sağlık ekibinin kaza bölgesine getirildiğini, ancak pilotun hastaneye kaldırılırken hayatını kaybettiğini ifade ettiler.

38 yaşındaki boera geçtigimiz yıl da dakar rallisi'ne bir defa katılmış ve yine kaza geçirmesinin ardından emekli olması için istekte bulunulmuştu.

marco simoncelli (moto gp): 23 ekim 2011'de malezya grand prix'sinde meydana gelen kazada, honda adına yarışan italyan pilot marco simoncelli hayatını kaybetti. sepang pistindeki yarışın 2. turunda virajı dönerken abd'li colin edwards ve italyan valentino rossi ile çarpışan ve ağır yaralanan simoncelli, yapılan müdahaleye rağmen kurtarılamadı.

kazada 24 yaşındaki simoncelli'nin kaskının çıktığı ve pilotun çarpışmanın ardından yerde hareketsiz kaldığı görüldü. katıldığı 148 yarışta 12'si 250 cc'de, 2'si 125 cc'de olmak üzere 14 kez birinci olan simoncelli, moto gp'de hiç yarış kazanamadı ancak 2 kez ilk 3'e girmeyi başardı.

moto gp'de kazada ölen honda'nın italyan pilotu marco simoncelli, bu yarışlardaki kazalarda son 40 yılda hayatını kaybeden 30. pilot oldu.

jimmy girvan (colin mcrae rallisi): bir helikopter kazasında oğlu ile birlikte ölen dünyaca ünlü ralli pilotu colin mcrae adına düzenlenen rallide, iskoçya ralli şampiyonu jimmy girvan geçirdiği kaza sonrasında hayatını kaybetti.

iskoçya'nın perthshire bölgesinde düzenlenen colin mcrae rallisi'ne katılan girvan, aberfeldy yakınlarında aracının yoldan çıkıp, ormanlık alandaki ağaçlara çarpması üzerine ağır yaralandı. 56 yaşındaki pilot, olay yerinde hayatını kaybederken, yardımcı pilotu mike ramsay ise hafif yaralandı. 

sinan sofuoğlu (moto gp): türkiye'nin en başarılı sporcularından biri olan kenan sofuoğlu'nun ağabeyi sinan sofuoğlu 2008 yılında geçirdiği kaza sonrasında yaşama gözlerini yumdu.

motogp'de yarışan ilk türk pilot olan sinan sofuoğlu, 9 mayıs 2008'de, kocaeli'nin körfez ilçesinde deneme sürüşü sırasında kaza yaparak hayatını kaybetti.

pierre levegh (le mans): spor tarihinin en acı olaylarından biri 1955'te fransa'daki le mans yarışında yaşandı. 49 yaşındaki fransız pilot pierre levegh, çarpışmanın ardından aracının kontrolünü kaybetti ve pist kenarına süratli bir şekilde çarptı.

aracın dağılan parçaları, kalabalık seyirci grubunun üzerine uçtu. aracın yakıt tankı da patladı. pist kenarındaki 83 seyirci ölürken, 120 kişi yaralandı. bu feci kazada aracından fırlayan levegh de hayatını kaybetti.

kemal merkit (motor ralli): 52 yaşındaki türk motosikletçi kemal merkit, antalya'dan başlayan transanatolia rallisi'nde 18 yaşındaki bir yarışçıyla çarpıştı. kazada her iki sporcu da yaşamını yitirdi.

thomas bourgin (motor ralli) : fransız motosikletçi thomas bourgin (25), şili'deki yedinci etap için başlangıç noktasına giderken polis aracıyla çarpıştı, olay yerinde hayatını kaybetti. ralli destek ekibinden bir aracın iki taksiyle çarpışması sonucu hayatını kaybeden iki kişiyle birlikte bu yılki yarışta ölü sayısı üçe yükseldi.

andrea antonelli (supersport) : dünya supersport motosiklet şampiyonası'nın rusya etabında go eleven takımının 25 yaşındaki italyan pilotu andrea antonelli geçirdiği kaza sonrasında hayatını kaybetti.

25 yaşındaki pilot, ikinci etapta motorsikletinin hakimiyetini kaybederek düştü. antonelli'nin düştüğünü görmeyen vatandaşı lorenzo zanetti, motorsikletiyle genç pilotun üzerinden geçti.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;