Suriye'de iç savaş

Muallim: IŞİD'le mücadele bizim koordinasyonumuzla olursa olur

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim "Bizimle koordinasyonlu olması kaydıyla IŞİD’le mücadele çabalarına katılmaya açığız" dedi, "Bunun dışında bir müdahalenin ülkesinin egemenlik haklarının ihlali anlamına geldiğini" söyledi.

Muallim, Suriye'nin ‘rejimle koordinasyonlu olması kaydıyla IŞİD’le mücadele çabalarına katılmaya açık’ olduğunu ifade etti. [Fotoğraf: Reuters]

iranlı mevkidaşı cevad zarif’le tahran’da yaptığı görüşmenin ardından konuşan suriye dışişleri bakanı velid muallim, "suriye yönetimiyle koordinasyonlu olması kaydıyla işid’le mücadele çabalarına katılmaya açık olduklarını, bunun dışında herhangi bir müdahaleyi suriye'nin egemenliğine ihlal olarak göreceklerini" söyledi. rejim yanlısı el meyadin televizyonunun aktardığı açıklamaya göre muallim, ‘ilımlı ve ılımlı olmayan muhalefet yok. silah taşıyan herkes terörist’ dedi.

tahran’a dün giden muallim, putin’in özel ortadoğu temsilcisi ve dışişleri bakanı yardımcısı mihail bogdanov’la da görüşmüştü. görüşmenin ardından muallim, iran’ın suriye krizine siyasi çözüm olarak önerdiği inisiyatifi desteklediklerini söyledi ve ‘bugün ortaya atılan tüm çözüm inisiyatifleri rejimle daha önce görüşülmüştü’ ifadesini kullandı.

rus yetkili bogdanov ise, ülkesinin suriye konusundaki tutumunda bir değişiklik olmadığını ve moskova’nın “cenevre 1” kararlarına bağlı olduğunu belirtti.

muallim'in tahran ziyaretinin iki gün sürmesi bekleniyor. bu süre zarfından iranlı ve rus yetkililerle görüşmeler yapmayı planlıyor. 

iran dışişleri bakanı yardımcısı hüseyin emir abullahiyan, dün bogdanov’la gerçekleştirdiği görüşmenin ardından tahran’ın daha önce önerdiği suriye inisiyatifine değişiklikler getirdiğini belirtmişti.

iran’ın suriye inisiyatifi dört maddeden oluşuyor:

ateşkes uygulanması, suriye sınırlarının kontrole alınması ve yabancı savaşçıların girişlerinin engellenmesi, insani yardım için engellerin kaldırılması ve geçici bir hükümet oluşturulması.

katar’da üçlü zirve

suriye’deki kriz, katar'ın başkenti doha’da 3 ağustos’ta düzenlenen üçlü zirvenin ana gündem maddelerinden biriydi. abd, rusya ve suudi arabistan’ın dışişleri bakanları john kerry, sergey lavrov ve adil cübeyir’in bir araya gelmesinin ardından rusya dışişleri bakanı lavrov, abd'nin eğit-donat programı kapsamında suriye'de savaşacak muhaliflere hava desteği vermesinin bir hata olacağını söylemiş ve "abd'nin suriye'de hükümet güçlerini vurması terörle mücadele çabalarını karmaşıklaştıracaktır" değerlendirmesinde bulunmuştu.

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;