Afrika

Mübarek'e müebbet hapis

Mısır'da devrim sırasındaki gösterilerde 900 protestocunun ölümüyle ilgili davada, devrik lider ve eski İçişleri Bakanı El Adli ömür boyu hapis cezasına mahkum oldu.

Konular: Mısır

Haberin Öne Çıkanları

Eski bakana da ceza

Yolsuzluk iddiası

'Siyasi tiyatro'

Duruşma, başkent Kahire'de Mübarek'in ismini taşıyan polis akademisinde yapıldı. [AFP]

mısır'da yargılanan eski devlet başkanı hüsnü mübarek, ülkedeki barışçıl gösterilerde 'protestocuların öldürülmesine karışmak' suçundan müebbet hapis cezası aldı.

kahire'deki mahkeme, 'arap baharı'nın başlamasından bu yana kendi ülkesinde yargılanan ilk arap lider olan 84 yaşındaki mübarek hakkındaki kararını cumartesi günü yapılan duruşmada açıkladı.

mahkeme, eski içişleri bakanı habib el adli'ye de müebbet hapis cezası verdi. el adli de, göstericilere ateş açılması emrini vermek, göstericilerin öldürülmesi ve yaralanması olaylarına azmettirmek suçlamaları ile yargılanıyordu. aynı iddialarla yargılanan üst düzey altı polis yetkilisi ise beraat etti.

oğulları beraat etti

mahkeme, mübarek'in oğulları olan ve yolsuzluk iddialarıyla yargılanan ala ve cemal hakkında da beraat kararı verdi.

ağustos 2011'de başlayan davada mübarek ve oğulları ile ilgili suçlamalar arasında 'sebepsiz zenginleşme, rüşvet, kamu mallarını çıkar için kullanmak ve bir çok alanda manipülasyon yaparak maddi çıkar sağlamak' bulunuyordu.

yaklaşık 5 bin polis ve 2 bin askerin güvenliği sağlayacağı duruşma, mübarek'in ismini taşıyan polis akademisinde yapıldı. kararın ardından duruşmanın yapıldığı binanın önünde, mübarek yanlıları ve güvenlik güçleri arasında çatışma çıktı. 

kalabalığı dağıtmak amacıyla göz yaşartıcı gaz kullanan polis, sayıları daha az olan mübarek yanlılarının mahkeme binasının önünden ayrılmasını sağlamaya çalışıyor.

avukatlardan eleştiri

tarihi bir dava olarak görülen mübarek davası, 'siyasi bir tiyatroya dönüştüğü' gerekçesiyle avukatlar tarafından çok sayıda eleştiriye maruz kaldı.

avukatlar soruşturma sürecinin kısa tutulduğunu, ifadelerin eksik alındığını ve davanın hızla sonuçlandırıldığını öne sürüyor.

tunus’ta başlayıp, orta doğu ve kuzey afrika ülkelerinde demokratik reform talebiyle gösteri ve çatışmalara neden olan ‘arap baharı’ hareketi, 2011 yılının şubat ayında mısır’a da sıçramıştı.

mübarek’in aynı ay içinde 30 yıldır sürdürdüğü görevi bırakmasıyla sonuçlanan süreç sonrasında, eski cumhurbaşkanı, oğullarıyla birlikte nisan ayında tutuklanmış ve ülkede eski devlet yetkilileri yargılanmaya başlanmıştı.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;