IŞİD

'Müdahale gereksiz, Irak'ın gücü yeter'

Tahran yönetimi, ABD’nin Körfez’e uçak gemisi göndermesi üzerine Irak’a dış müdahale yapılmaması uyarısında bulundu, ‘Irak halkının ve devletinin gücü yeterli’ mesajını verdi.

Konular: Irak, Ortadoğu
Sözcü, “Irak terörizm ve radikal unsurlara karşı savaşmak için gerekli hazırlığa ve donanıma sahiptir” ifadesini kullandı. [AFP]

iran dışişleri bakanlığı sözcüsü merziye afham, irak’ta durumu daha karmaşık hale getirecek tavırların ne ülkeye ne de bölgeye bir fayda sağlayacağını söyledi.

afham, irak halkı ve hükümetinin mevcut komployu ortadan kaldıracak kapasiteye sahip olduğunu söyledi.

sözcü, “ irak terörizm ve radikal unsurlara karşı savaşmak için gerekli hazırlığa ve donanıma sahiptir” ifadesini kullandı.

abd'den işid hamlesi

iran’ın açıklaması abd savunma bakanlığı’nın irak’taki gelişmeler üzerine basra korfezi’ne bir uçak gemisi gönderme kararının ardından geldi.

iram cumhurbaşkanı hasan ruhani, cumartesi yaptığı açıklamada irak topraklarına iran askerlerinin gönderilmediğini, eğer irak yönetimi talep ederse yardım etmeye hazır olduklarını söyledi.

abd başkanı barack obama, cuma yaptığı açıklamada irak’a asker göndermeyeceklerini, seçenekleri değerlendirmenin ise günler sürebileceğini söylemişti.

obama, irak liderleri aralarındaki mezhepsel sorunların üstesinden gelmedikleri ve uzlaşmaya varmadıkları müddetçe abd’nin herhangi bir askeri eyleminin sorunu çözmeyeceğini kaydetti.

obama, “şunu açıkça belirtiyorum: iraklıların, birlikte çalışmaya hazır olduklarına yönelik bize güvence verdiği siyasi bir planı olmadığı bir ortamda, abd kendini bir askeri eylem içine sokmayacak” dedi.

obama şöyle devam etti:

"işid hem iraklılar hem de amerikalılar için potansiyel bir tehdittir. bu bölgesel ve uzun sürecek olan bir sorundur. dikkatli tercihlerde bulunmak zorundayız. işid şu ana kadar irak'tan yapılan petrol sevkiyatına henüz ciddi bir tehdit oluşturmadı. ancak eğer petrol rafinerilerini kontrol altına alırlarsa ortadoğu'daki diğer ülkeler yardım için üretimlerini artırmalılar. bu, hafta içerisinde istişare edilerek alınacak bir karardır."

irak’ta uzun süredir devam eden kaos, işid’in salı günü ülkenin ikinci büyük kenti musul’da kontrolü ele geçirmesi ve diğer bölgelere ilerlemesi sonrasında daha da şiddetlendi.

işid suriye’deki tüm operasyonlarını durdurarak irak’a yüklenmeye başlarken, irak ordusu bünyesine kattığı gönüllüler aracılığı ile kontrolü kaybettiği bölgeleri geri almaya çalışıyor.

kaynak: al jazeera ve afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;