Suriye'de iç savaş

'Muhalefet hazır değil'

Arap Birliği Genel Sekreteri, Suriye'de muhalefet gerekli kurumları tesis etmediği sürece rejimden boşalan koltuğun kendilerine verilmeyeceğini söyledi.

Arap Birliği dışişleri bakanları 25 Mart'ta Kuveyt'te yeniden toplanacak. [Reuters]

genel sekreter nebil arabi, afp’ye yaptığı açıklamada suriye muhalefetinin arap birliği’ndeki suriye koltuğuna oturmak için kendi içinde gerekli kurumları henüz oluşturmadığını ve bu yönde daha ileri adımlar atması gerektiğini söyledi.

arabi açıklamayı 9 mart pazar günü mısır’ın başkenti kahire’deki arap birliği genel merkezi'nde düzenlenen, 141'inci dönem dışişleri bakanları toplantısının ardından yaptı.

mart 2012’de katar’ın başkenti doha’da yapılan son arap birliği zirvesinde suriye'deki muhalefete söz verilmiş, ancak suriye koltuğunu resmen devralmaları için gerekli bazı adımların atılması şart koşulmuştu.

suriye’de 15 mart 2011’de başlayan ayaklanmaya sert şekilde müdahale eden suriye rejiminin arap birliği’ndeki üyeliği aynı yılın sonunda askıya alınmıştı.

carba kuveyt'te konuşacak

suriye muhalefetini temsil eden en geniş grup suriye muhalifleri ve devrimci güçler koalisyonu (smdk), görüş ayrılıkları nedeniyle bugüne kadar birlik içinde bir cephe oluşturamadı.

arap birliği’nde suriye’yi resmen temsil hakkı henüz verilmese de smdk başkanı ahmed carba 25 mart’ta kuveyt’te yapılacak bir sonraki dışişleri bakanları toplantısına konuşmacı olarak davet edildi.

smdk ocak ayında cenevre’de başlayan barış görüşmeleri öncesinde görüş ayrılıkları nedeniyle bölünmüş, 44 üye ve 25 kişilik suriye ulusal konseyi (suk), smdk’dan çekildiğini açıklamıştı.

smdk’nın askeri kanadı özgür suriye ordusu’nda yapılan komutan değişiklikleri ve yeniden yapılanma çabalarının ardından ayrılan üyeler ve suk geçen hafta blok olarak smdk’ya geri döndüklerini ve çalışmalarını smdk içinde sürdüreceklerini ilan etti.

“düşkün devlet”

arabi 15 mart’ta üçüncü yılını dolduracak kriz nedeniyle suriye’nin “başarısız devlet” durumuna gelebileceği uyarısında bulundu.

ingilizce’de “failed state” anlamına gelen bu ifade devlet olmanın gerektirdiği sorumlulukları yerine getiremeyen ve egemenlik sahasındaki gücünü yitirmiş ulus devletleri tanımlamak için kullanılıyor.

arabi uyarıyı tarafların cenevre 2 konferansı'nda bir geçiş yönetimi kurma yönünde adım atamaması üzerine yaptı.

suriye’de bu hafta dördüncü yılına girecek olan iç savaşta 140 binden fazla insan öldü, 2.5 milyon suriyeli ülke dışına kaçtı, 6.5 milyondan fazla insan ise ülke içinde yerinden oldu.

kaynak: al jazeera ve afp

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;