IŞİD

Muhalefetten 'baskın' iddiaları

Hem CHP hem MHP, Musul'daki başkonsolosluk baskınına ilişkin iddiaları gündeme getirdi. CHP, Başbakan Erdoğan'ın ateş açılmadan sorunun çözülmesi talimatı verdiğini iddia etti. MHP rehin tutulanların yerini tarif etti.

Konular: Irak, Türkiye, IŞİD

meclis'te bir basın toplantısı düzenleyen mhp iğdır milletvekili sinan oğan, türkiye'nin musul başkonsolosluğu'ndaki diplomat ve polislerin, işid'in nehir kıyısında üs olarak kullandığı bir otelde tutulduğunu, can güvenliklerinin yerinde olduğunu iddia etti.

oğan otelin ismini vermek istemedi. bugün itibariyle can güvenliklerinde sıkıntı yaşanmayacağı kanaatinde olduğunu dile getiren oğan konunun hassasiyetle takip edilmesi gerektiğini vurguladı.

oğan, musul başkonsolosluğu'nun üzerine düşeni yaptığını, twitter adreslerinden konuyla ilgili ipucu verildiğini, ankara'nın raporla bilgilendirildiğini söyledi:

"türk bayrağının indirildiği diyarbakır 2. hava kuvveti komutanlığı'ndan havalanan bir jet musul'a 8 dakikada varacaktır. diplomatlar, polisler tek kurşun atılmadan işid'e rehin verilmiştir."

tır şoförleri, santralde çalışan işçiler ve diplomatlarla ilgili ayrı pazarlıkların olduğunu savunan oğan, "pazarlıklarda hem para hem de türkiye'deki işid militanlarının serbest bırakılmasının" konuşulduğunu iddia etti.

oğan, hükümetin bir dönem işid'i desteklediğini, en çok militanın türkiye'den gittiğini savundu:

"işid birdenbire uzay gemisiyle gelmedi. türkiye'de hükümetin de bildiği irtibat noktaları bulunuyor. işid kafkasya, orta asya, libya gibi dünyanın birçok yerinden militan devşirmektedir ve bunların geçiş yolu da türkiye'dir."

chp'nin iddiası

chp genel sekreteri gürsel tekin de kendisine gelen bir bilgiyi basın mensuplarıyla paylaştı:

"2012'den bu yana türk tırlarının musul'a geçişine izin verilmemektedir ve bu tırlar duhok'a kadar gidebilmektedir. ne oldu da son bir haftada tırların musul'a geçişine izin verildi? bu izni kim verdi? bu bir soru işareti."

chp kaynaklarının bir diğer iddiasına göre, başkonsolos çarşamba sabahı dışişleri bakanlığı'nı aradı, 'ne yapalım?' diye sordu. bunun üzerine başbakan erdoğan'a bilgi verildi. chp'nin iddiasına göre başbakan erdoğan "diplomatik yollardan çözülmeye çalışılsın, ateş edilmesin" dedi. 

muhalefetin, bu iddiaları dışişleri bakanı ahmet davutoğlu ile yapılacak görüşmelerde gündeme getirmesi bekleniyor.

kaynak: al jazeera ve anadolu ajansı
 
 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;