Türkiye

Muhalefetten 'köle' tepkisi

Meclis'te iç güvenlik paketi görüşmelerinin sabahlara kadar sürmesi muhalefeti kızdırdı. CHP'li Toprak, "Kölelerin bile akşam yatmalarına izin veriliyordu" dedi.

Konular: Türkiye, Siyaset, TBMM
Mikrofonun kırılmasının ardından oturuma ara verildi. [DHA]

meclis genel kurulu'ndaki iç güvenlik paketi görüşmeleri son olarak 18,5 saat sürdü. tasarının 6 maddesi daha kabul edildi. ancak uzun çalışma saatlerine muhalefet tepki gösterdi. chp istanbul milletvekili binnaz toprak, saat 03.00'e yaklaşınca chp sıralarının önüne gelerek tbmm başkanvekili sadık yakut'a, "kölelerin bile akşam yatmalarına izin veriliyordu" diyerek, görüşmelerin bitirilmesini istedi.

hdp'liler saatler 03.20'yi gösterdiğinde, "angarya yasaktır. anayasa madde 18" dövizleri açarak, genel kurul'un çalışma saatinin uzamasını protesto etti. chp milletvekili binnaz toprak da hdp'lilerden aldığı dövizleri chp'li arkadaşlarına dağıtarak, protestoya destek verdi.

ak parti istanbul milletvekili bülent turan ise bir dosya kağıdına, "saat 23.00'e kadar aklınız neredeydi?" yazarak, muhalefet milletvekillerine gösterdi.

chp'li toprak, polise 48 saate kadar gözaltı yetkisi veren maddenin oylanmasında karar yeter sayısı bulunamaması nedeniyle verilen arada, bir dövizi başkanlık divanı'na bıraktı. 

polise kamu düzeninin ciddi şekilde bozulmasına yol açabilecek toplumsal olaylar sırasında ve toplu olarak işlenen suçlarda 48 saate kadar gözaltı yetkisi veren madde kabul edildi. 

maddenin kabul edilmesinin ardından mhp grup başkanvekili vural, yerinden kalkarak, yakut'a, "saat 10.30'da grup toplantımız var. saat 04.00 oldu. grup toplantısına katılma görevimiz engelleniyor. mhp'ye ve grup toplantısı olan partilere saygısızlık yapanlara karşı tavrınızı ortaya koymanızı istiyorum. böyle bir şey olmaz" ifadesini kullandı. 

yakut'un, "genel kurul kararı, yapabileceğim bir şey yok. benim meselem değil. grup başkanvekilleri olarak anlaşın" demesine tepki gösteren vural, "bu ne nezaketsizliktir" dedi ve mhp milletvekillerini başkanlık divanı'nın önüne çağırdı. 

vural ve mhp milletvekillerinin tartıştığı yakut birleşime ara verdi. arada mhp ve chp milletvekilleriyle ak parti milletvekilleri arasında ağız dalaşı yaşandı.

aradan sonra tbmm başkanvekili ayşe nur bahçekapılı, birleşimi yönetmek üzere başkanlık divanı'na geldi. mhp grup başkanvekili vural, yakut'a ilettiği talebi tekrarladı. bahçekapılı'nın "bitimine kadar devam ettirmek durumundayım" demesi üzerine vural, başkanlık divanı'nın önüne giderek mhp milletvekillerini çağırdı.

bahçekapılı'nın yakut ile değişerek oturumu yönetemeyeceğini savunan vural, "içtüzüğe aykırı, yapamazsınız" dedi. bahçekapılı'nın "ne?" sorusuna vural, "her şey" karşılığını verdi.

meclis'te bonzai uzlaşması

meclis'te gergin geçen iç güvenlik paketinin görüşmeleri sırasında uzlaşma da yaşandı, uyuşturucu maddeler arasına bonzainin de alınmasını öngören madde, iktidar ve muhalefet partilerinin oylarıyla kabul edildi.

ak parti bonzaiyi, imali ve satışı hapis cezası yaptırımına bağlanan uyuşturucu maddeler arasına alan madde üzerinde, bu uyuşturucu maddelerin okul, yurt, hastane, kışla veya ibadethane gibi tedavi, eğitim, askeri ve sosyal amaçla toplu bulunulan bina ve tesislerle bu yerlerin sınırlarına 200 metreden yakın mesafe içindeki umumi veya umuma açık yerlerde işlenmesi halinde verilecek hapis cezasının yarı oranında artırılmasını öngören önerge verdi.

chp grup başkanvekili akif hamzaçebi, düzenlemenin tasarının en olumlu maddesi olduğunu ifade ederek, önergeyi desteklediklerini söyledi. 

mhp grup başkanvekili oktay vural da mhp'nin bu konudaki tavrının açık olduğunu belirterek, "umarım hükümet sözcüsü ile başbakan bu tavrı dikkate alarak, bir daha partilerin hiçbirini uyuşturucu ya da molotofla ilişkilendirmez, böyle haksız bir değerlendirme yapmaz" dedi. 

hdp grup başkanvekili idris baluken, uyuşturucuyla mücadelede eksiklik olduğunu savunarak, düzenlemenin toplumda tepki yaratan bir yasa tasarısının içerisinde muhalefeti yıpratma aracı olarak kullanılmasını talihsizlik olarak değerlendirdiklerini söyledi. baluken de önergeye olumlu oy kullanacaklarını açıkladı.

oylamaya katılan tüm milletvekilleri "kabul" oyu verdi

ak parti'nin önergesi iktidar ve muhalefet partilerinin oylarıyla kabul edildi. oylamaya katılan 308 milletvekili kabul oyu verdi.

ak parti grup başkanvekili naci bostancı maddeye kabul oyu veren muhalefete teşekkür etti.

chp grup başkanvekili levent gök, içişleri bakanı efkan âlâ'nın, muhalefetin bonzai üzerinden tasarıya karşı çıktığı algısı yaratmaya çalıştığını öne sürerek, "muhalefet başbakan ve içişleri bakanı'ndan haklı ve yerinde özür beklemektedir" diye konuştu. 

uyuşturucunun okul, yurt, hastane, kışla veya ibadethane gibi tedavi, eğitim, askeri ve sosyal amaçla toplu bulunulan bina ve tesislerle bu yerlerin sınırlarına 200 metreden yakın mesafe içindeki umumi veya umuma açık yerlerde satın alınması, bulundurulması veya kullanılması halinde 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasının yarı oranında artırılmasına ilişkin 12. madde de iktidar ve muhalefet milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi. oylamaya katılan 297 milletvekili de "kabul" oyu verdi.

vali emir verebilecek

kabul edilen maddelerden birine göre, vali gerekli gördüğü hallerde, kolluk amir ve memurlarına suç faillerinin bulunması için gereken emirleri verebilecek.

kamu kurum ve kuruluşları, valinin emir ve talimatlarını yerine getirecek; aksi takdirde vali, emir ve talimatlarını kolluk aracılığıyla uygulayacak. bunların yerine getirilmemesi veya geciktirilmesi nedeniyle oluşan kamu zararı ile gerçek ve tüzel kişilerin devlet tarafından karşılanan zararları, ilgili idarece genel hükümlere göre sorumlu kamu görevlilerinden tazmin edilecek.

valilerin bu yetkileri ilçelerde kaymakamlar tarafından kullanılabilecek.

vali tarafından alınan karar ve tedbirlere aykırı davrananlar 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

mikrofon kırıldı

genel kurul'da gerginlik de devam etti. hdp milletvekilleri verdikleri önergelerin okunmadığını belirterek başkanlık divanı'nın önüne geldi ve tbmm başkanvekili sadık yakut'a tepki gösterdi. bu sırada yakut, kâtip üye ak parti burdur milletvekili bayram özçelik'ten diğer önergeyi okumasını istedi.

özçelik okumaya başlayınca da gerginlik yaşandı. hdp mardin milletvekili adil zozani, özçelik'in önündeki mikrofona vurdu. bunun üzerine mikrofon kırıldı. zozani'yi arkadaşları uzaklaştırırken, mikrofonun kırıldığını belirten yakut birleşime 10 dakika ara verdi.

'iktidar boğa gibi saldırıyor'

tbmm genel kurulu'nda grup önerileri görüşmelerinde genel kurul'un çalışma koşulları tartışıldı. genel kurul'da çıkan olaylara değinen hdp şırnak milletvekili hasip kaplan, "milletvekilleri çocuklarıyla helalleşerek geliyor. boğa gibi saldırıyor iktidar. ya kürsüden saldırılıyor, yada merdivenlerden düşüyor. buraya öğle namazında girip, sabah namazında çıkıyoruz. insanlık haklarına aykırı çalışıyoruz" dedi.

ardından kaplan sinirli bir şekilde “lanet olsun insan gibi davranmayana. lanet olsun zulme boyun eğenlere. lanet olsun bir milletvekilliği adaylığı için buna evet diyenlere" dedi.

söz alan chp grup başkanvekili engin altay, "sabah 5'e kadar meclis'in çalışması insan haklarına aykırı. insanın ruh sağlığı bozuluyor. parlamento çalışmalarına ara verilmeli" dedi.

katip üyeye müdahale ve arbede

tbmm başkanvekili bahçekapılı, 14. madde üzerindeki önergeleri kâtip üye ak parti diyarbakır milletvekili mine lök beyaz'a okutmaya başlayınca mhp'liler başkanlık divanı'na, diğer muhalefet milletvekilleri sıralara vurarak protestoya başladı. 

mhp'liler başkanlık divanı'nın önünde "içtüzük" diye tempo tutarken, bahçekapılı, bir mhp'linin vurmaya başladığı tokmağı alarak, diğer kenara koydu.

bir süre sonra mhp'li bir milletvekili önerge okuyan beyaz'a bağırarak müdahale etti. beyaz, mhp'lilere "ne bağırıyorsunuz" diye tepki gösterdi.

bahçekapılı yerinden kalkarak, beyaz'a yapılan müdahalede araya girdi ve ak parti'li milletvekillerine dönüp, "elimi tutuyorlar" dedi. bu sırada başkanlık divanı'nın chp'li üyesi rıza yalçınkaya, bahçekapılı'yı omuzlarından tutarak sakinleştirmeye çalıştı.  

ak parti'li milletvekillerinin de başkanlık divanı'nın önüne gelmesiyle arbede yaşandı. arbedeyi ak parti grup başkanvekili mustafa elitaş ve chp grup başkanvekili engin altay yatıştırmaya çalıştı. 

birleşime ara veren bahçekapılı, aradan sonra "kadına karşı şiddete hayır. bir kadın milletvekiline cam bardak tabağının atılmaya çalışılmasına karşı onu elinden almam şiddetse ben şiddet yaptım" diye konuştu.

hdp bitlis milletvekili hüsamettin zenderlioğlu, partisinin önergesi üzerinde konuşma yapmak için kürsüye davet edildiğinde, tasarının özgürlüklere ve insan haklarına aykırı olduğunu öne sürerek, 5 dakikalık konuşma süresince ağzını siyah bantla kapattı. 

kaynak: aa ve dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;