Ortadoğu

Muhalif lider Suriye'ye gitti

Şam rejimi karşıtlarının çatı örgütü SMDK'nin başkanı Muaz Hatib, Halep kırsalında incelemelerde bulundu.

Konular: Suriye

Haberin Öne Çıkanları

Bir yıl önce ayrılmıştı

ÖSO'nun faaliyetlerini inceledi

'134 kişi öldü'

SMDK Başkanı Muaz Hatib, Gaziantep’te de temaslarda bulundu. [AA]

KRONOLOJİ: SURİYE'DE İÇ SAVAŞ

suriye muhalif ve devrimci güçler ulusal koalisyonu (smdk) başkanı ahmed muaz hatib, yaklaşık bir yıl önce ayrıldığı suriye’yi ziyaret etti.

pazar günü kuzeydeki türkiye sınırından ülkeye giren hatib, muhaliflerin kontrolünde bulunan halep kırsalındaki cerablus ve menbic bölgelerinde incelemelerde bulundu.

muhaliflerin lideri sıfatıyla ilk kez suriye'ye giden hatib, bölgede özgür süriye ordusu'nun (öso) faaliyetlerini de inceledi.

fransız haber ajansı afp’ye konuşan bir muhalif kaynak, hatib’in ziyareti, muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde zor durumda olan halk için daha etkin koordinasyon sağlanması amacıyla yaptığını belirtti. muhalif kaynak, hatib'in türkiye'ye dönmeden önce bölgede birkaç saat kaldığını ve ziyaretin güvenlik nedeniyle gizli tutulduğunu kaydetti.

suriyeli aktivistler ise hatib’in halep kırsalındaki minbec bölgesinde sokakları dolaşırken çekilmiş görüntülerini yayınladı.  

muaz hatib’in facebook sayfasında da, muhalif liderin kurulan yargı konseyi ve heyetlerle görüşmeler yaptığı ve ‘devrimcilerle’ bir araya geldiği kaydedildi.

hatib, halep kenti ve ilçelerinde görev yapacak yerel yöneticilerin seçiminin yapıldığı gaziantep’te de temaslarda bulundu.

çatışmalar sürüyor

öte yandan, suriye'de rejim güçleri ile muhalif birlikler arasında çatışmalar da ülke çapında devam ediyor.

hums kentinde ağır çatışmalar sürerken, suriye ordusu halep’i bombalıyor. 

şam kırsalındaki dariye kenti de pazartesi sabahı rejim güçlerinin füze ve top saldırısına maruz kalırken, ordu birlikleri bölgede baskınlar da düzenledi. aktivistler rejim güçlerinin dariye’den kaçan sivillerin peşine düştüğünü, bazı sivillerin öldüğünü ve tutuklandığını belirtti.

suriyeli muhaliflerin oluşturduğu yerel koordinasyon komiteleri ise pazar günü ülkede 134 kişinin hayatını kaybettiğini, halep kırsalındaki han asel kasabasında sekiz gündüz süren çatışmalarda rejim güçlerinden ve öso’dan 200 kişinin öldüğünü bildirdi.  

öso ile rejim güçleri arasında en şiddetli çatışmalar ise lazkiye kentinde yaşandı. öso, rejimin birçok bölgeyi basma girişimine karşı koydu.

yerel koordinasyon komiteleri, öso’nun rakka kentindeki kritik kontrol noktası sufyan'ı ele geçirdiğini duyurdu.

diyalog kurulamadı

şam rejimi ve muhalifler son dönemde karşılıklı diyalog mesajları verseler de, bu taraflar masaya oturmadı. muhalifler, görüşmelerin başlaması için suriye devlet başkanı beşar esad’ın görevden ayrılmasını şart koşuyor.

suriye'de, 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayan olaylar, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşmüştü. bm'nin tahminlerine göre 23 ayda çatışmalar nedeniyle ülkede en az 70 bin kişi öldü.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;