Suriye'de iç savaş

Muhalifler Cenevre'de müzakerelere 'resmi katılım'ı erteledi

Cenevre'deki Suriye görüşmeleri, rejim heyetinin siyasi geçiş sürecine ilişkin herhangi bir adım atmaması ve kısmi ateşkesin sürekli ihlal edilmesi nedeniyle durma noktasına geldi. Muhalifler, Suriye'de insani şartlar iyileştirilene kadar görüşmelere resmi olarak katılmayacaklarını açıkladı.

[Fotoğraf: AA]

kuşatma altındaki bölgelere insani yardımların ulaştırılmasının kesintiye uğraması ve tutukluların serbest bırakılması konularında hiçbir gelişme yaşanmaması üzerine cenevre görüşmelerinin yeniden ertelenmesi gündeme geldi. muhalifleri temsil eden yüksek müzakere heyeti (ymh), bm'nin suriye özel temsilcisi staffan de mistura'dan suriye'de kuşatma altındaki bölgelerde insani şartlar iyileştirilene kadar görüşmelerin ertelenmesini talep etti. bugünkü müzakerelere de ymh'den sadece üç kişi katıldı. 

ardından bm suriye özel temsilcisi staffan de mistura da muhaliflerin cenevre'deki görüşmelere resmi olarak katılmalarını erteleme kararını kendisine ilettiğini ancak heyetin cenevre'de kalmayı sürdüreceğini ve teknik konuları bm çatısı altında değil dışarıda görüşmeye devam edeceklerini açıkladı. 

 suriye devlet başkanı beşşar esed'in yer almadığı bir siyasi geçiş süreci ile tam yetkili geçiş hükümetinin görüşülmesini istiyor. ancak, rejim esed'in geleceğinin tartışılamayacağı konusunda ısrar ediyor. myk heyeti, rejim siyasi geçiş süreci ve insani yardımların ulaştırılması konusunda uzlaşmazsa, görüşmelerin çökeceği uyarısında bulunuyor.

sahadaki silahlı muhalif gruplar da myk heyetine ateşkes ihlalleri ve insani yardımlar konusunda baskı yapıyor.

birleşmiş milletler (bm) de insani yardım akışında artış bekledikleri bir dönemde suriye'de kuşatma altındaki bölgelere yardımların ulaştırılmasının durma noktasına geldiğini ve bu durumun kendilerinde hayal kırıklığı yarattığını ifade etmişti.

kaynak: afp, reuters, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;