Suriye'de iç savaş

Muhalifler İdlib'de ilerliyor

Suriye’de İdlib'in batı kırsalında bulunan ve Esed’in kontrolünde bulunan son ilçe olan Eriha ve çevresini ele geçirdiğini duyuran Muhalifler rejim güçlerinin çekildiğini noktalara doğru ilerleyişini sürdürüyor.

İdlib'in Eriha kasabasının sivilleri, muhaliflerin bölgeyi ele geçirmesinin ardından rejimin olası hava saldırıları endişesiyle kasabayı terk ediyor [Fotoğraf: Reuters]

suriye'nin kuzeyindeki idlib'de rejimin elindeki son kasaba eriha'yı ele geçiren muhalifler, rejim güçlerinin çekildiğin orem coz köyünü de ele geçirdiğini duyurdu. eriha kasabasındaki siviller, rejimin bölgeyi havadan bombalayacağı endişesiyle kasabayı terk etmeye başladı.fetih ordusu komutanlarından ammar ebu hasan, dünkü operasyonun detaylarını "operasyon, rejim güçlerine ait mevzilere ağır tank ve topçu atışlarıyla başladı. bu saldırılar yaklaşık 2 saat sürdü. daha sonra kontrol noktalarına ve rejimin konuşlandığı mevzilere baskınlar düzenlendi. rejim askerleri, bazı mevzilerden çatışmaya girmeden çekildi.” dedi. 

hasan, fetih ordusu'na bağlı birliklerin, rejim askerlerini bulmak için tüm ilçede tarama faaliyetlerine başladığını ve onlara ait 2 tank etkisiz hale getirdiğini belirtti.

bazı rejim askerleri ile hizbullah mensuplarının da rehin aldıklarını söyleyen hasan, ağır silahlar, cephane ve zırhlı araçlara el koyduklarını ve hükümet binalarını ele geçirdiklerini ifade etti.

al jazeera'nin görüştüğü bölge kaynakları da eriha ve cebel arbin bölgelerinin muhaliflerin eline geçmesiyle birlikte idlib’ın batı kırsalındaki esed varlığının bittiğini söylüyor. bölgenin muhaliflerin eline geçmesi, esed rejiminin idlib'in kırsalından tamamen çıkarıldığı anlamına geliyor. muhaliflerin ele geçirdikleri yeni bölgeler, lazkiye-halep bağlantı yoluna hakim olması açısından çok stratejik.

muhalif birliklerle esed güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşandığını söyleyen fethullah, muhaliflerin rejim güçlerine ait askeri kontrol noktalarına havan toplarıyla, bölgedeki esed güçlerine de tank, doçka ve hafif silahlarla saldırdıklarını söyledi.

ahraru şam, cundul aksa (aksa askerleri), ceyşu sunne (sunnet ordusu), feyleku şam, livaul hak (hak tugayı) ve nusra cephesi gibi grupların, fetih ordusu (ceyşul fetih) adı altında nisan ayında idlib'e ortak saldırı düzenlemesi sonucu kent merkezi tamamen muhaliflerin kontrolüne geçmişti.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;