Suriye'de iç savaş

Muhalifler ve YPG'nin El Bab yarışı

IŞİD ile mücadelenin hız kazandığı Kuzey Suriye'de gözler El Bab bölgesine çevrildi.Türkiye sınırına yakın Çobanbey kasabasını ele geçiren muhalifler, bir sonraki hedeflerinin El Bab bölgesi olduğunu açıkladı. YPG liderliğindeki Suriye Demokratik güçleri de geçen hafta IŞİD’i Mumbuc’dan tamamen çıkardıktan sonra El Bab'ı ele geçirmek için askeri konsey kurmuştu.

YPG liderliğindeki SDG güçleri 13 Ağustos'ta El Bab Askeri Konseyi'ni kurmuştu. [Fotoğraf: Sosyal medya]

muhaliflere yakın kulluna şureka (hepimiz ortağız) web sitesine konuşan, çobanbey çatışmalarını yöneten özgür suriye ordusu yetkililerinden moro kefer nasıh, hedeflerinin çobanbey kasabasıyla sınırlı olmadığını ve bir sonraki hedeflerinin çobanbey’in güneyinde bulunan el bab bölgesini işid’in elinden almak olduğunu açıkladı.

nasıh, el bab’ı ele geçirmeyi hedefleyen pyd ile yarış halinde olduklarını ve onlardan daha hızlı davranarak el bab’a daha önce ulaşmak istediklerini belirtti.

“hedefimiz sadece çobanbey’i ele geçirmek değil. biz suriye demokratik güçleri ile yarış içindeyiz. bu bölücü güçler afrin’e ulaşmak için zamanla yarışıyor. biz çobanbey’deki noktaları tamamen kontrol altına aldığımızda el bab’a daha yakın olacağız ve onu kurtaracağız.”

muhalif güçler, nisan ayında çobanbey kasabasını işid’in elinden almıştı. ancak örgüt, birkaç gün sonra bölgeyi yeniden geri almıştı.

mumbuc’u işid’in elinden alan ypg’nin liderliğindeki suriye demokratik güçleri (sdg), bu ilçeye yönelik büyük operasyonundan önce mumbuc askeri konseyi adında bir yapı kurmuştu. geçen hafta mumbuc’u tamamen işid’den temizleyen sdg bu sefer el bab askeri konseyi’ni kurarak bir sonraki hedeflerinin el bab olduğu sinyalini vermişti.

abd, mumbuc’a yönelik operasyondan önce ypg’nin kasabayı kurtardıktan sonra bölgeden çekileceği sözünü vermişti. ancak kasabanın kurtarılması üzerinden neredeyse bir hafta geçmesine rağmen bu söz henüz hayata geçirilmedi.

türkiye dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu türkiye’nin sözlerin yerine getirilmesini beklediğini açıklamıştı.

suriye’de kontrolü altındaki bölgelerde federalizm ilan eden pyd, kantonlarının arasındaki coğrafi bütünlük sağlamak istiyor. el cezire ve kobani kantonlarını tel abyad savaşından sonra birleştiren pyd tek taraflı olarak özerk kanton olarak ilan ettiği 3 kantondan sonuncusu afrin’e koridor açmak istiyor. ypg, el bab’ı da alırsa afrin’e giden ‘hedef koridor’un zor kısmını tamamlamış olacak.

kaynak: al jazeera ve kulluna şureka

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;