Suriye'de iç savaş

Muhaliflere 'sıkı operasyon' kararı

Esed rejimi, Rusya ve İran'ın savunma bakanları İran'ın başkenti Tahran’da buluştu. İran tarafı, "Terörist gruplara karşı bitirici hamle yapma konusunda kararlıyız" dedi ve toplantının sonuçlarının "önümüzdeki günlerde belli olacağını" söyledi.

İran Savunma Bakanı Hüseyin Dahkan. [Fotoğraf: AFP]
rusya savunma bakanı sergey şoygu, iran savunma bakanı hüseyin dahkan ve suriye savunma bakanı fehd casim freyc’in iran'ın başkenti tahran’da yaptığı toplantıdn muhalif gruplara karşı daha sıkı operasyon kararı çıktı.
toplantıdan sonra açıklama yapan dahkan, "terörist gruplara karşı bitirici bir hamle yapmak konusunda kararlıyız" diye konuştu.
iranlı yetkili, bu amacı gerçekleştirmek için bu grupların siyasi destek ve geniş çaplı operasyon yürütecek kadar silah almasını engellemek gerektiğini savundu.
"yolun sonuna kadar gitmeye hazırız"
toplantıda yapılan görüşmelerin sonucunun "önümüzdeki günlerde belli olacağını" söyleyen dahkan, "bu teröristler ve onları destekleyenler, karşısındakilerin yolun sonuna kadar gitmeye hazır olduğunu ve olacağını bilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.
suriye’de bir ateşkesi desteklediklerini savunan iranlı yetkili bunun "terörist" grupları güçlendirmemesi gerektiğini ifade etti.
dahkan ayrıca suriye rejiminin ordusunu güçlendirmenin, toplantının önemli gündem maddelerinden biri olduğuna işaret etti.
rusya savunma bakanlığı toplantıdan önce yaptığı açıklamada, müttefik ülkelerin işid ve nusra cephesi ile mücadele meselesinde hangi konuların öncelikli olduğuna karar vereceğini söylemişti.
üç müttefiğin görüş ayrılığı
üç müttefik, bu toplantıyı düzenleyerek suriye konusunda aynı çizgide olduklarının altını çizmek istedi. ancak bu ülkeler suriye krizinin çözümüyle ilgili bazı noktalarda farklı görüşlere sahip.
rejim ve iran askeri çözümde sonuna kadar gitmeye hazır olduklarını her fırsatta dile getirirken rusya her zaman suriye’de siyasi çözümden başka bir alternatif olmadığını söyleyip, muhalifler ile rejim arasındaki müzakerelerin devam etmesi için uluslararası toplumla işbirliği yürütüyor.  
suriye’de 3 gün önce parlamento karşısında konuşan şam rejiminin cumhurbaşkanı beşşar esed ise hâlâ askeri çözüme bağlı olduğunun altını çizmişti. esed, "palmira’yı nasıl işid’den kurtardıysak suriye toprağının her zerresini aynı şekilde kurtaracağız. zaferden başka bir seçeneğimiz yok" diye konuşmuştu. ancak şubat 2016’da esed’in yatığı benzer bir açıklama moskova’ya sorulduğunda kremlin’den bir tepki gelmişti. kremlin sözcüsü, "suriye’de siyasi çözümün alternatifi yok" diyerek eylül 2015’ten beri suriye’de askeri bir operasyon yürüten rusya’nın bu konuda şam’la hemfikir olmadığını ortaya koymuştu.
kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;