IŞİD

'Muhaliflerin eğitimine Mart'tan önce başlanabilir'

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Suriye’de IŞİD’e karşı stratejinin bir parçası olan 'ılımlı muhalefet' için ABD ile ortak planlanan eğit-donat programına Mart ayından önce başlanabileceğini söyledi.

Çavuşoğlu,Türkiye’nin ‘ılımlı muhalefete eğit-donat programını' uygulamaya Mart'tan önce başlayabileceğini söyledi. [Fotoğraf: AA]

abd dışişleri bakanlığı müsteşar yardımcısı brett mcgurk, suriye’de işid’e karşı stratejinin bir parçası olarak türkiye ile ortak planlanan eğit-donat prjesine mart 2015’te başlayacağını ve eğitimin bir yıl süreceğini açıklamıştı.

türkiye dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu ise cuma günü yaptığı açıklamada bunun beklenenden erken gerçekleşebileceğini belirtti. çavuşoğlu, 'suriye muhalefeti için verilecek eğit-donatın çerçevesinin de belli olduğunu ve çalışmaların 2015 yılının mart ayından önce başlayabileceğini' vurguladı. 

başbakan "başladı" demişti

başbakan ahmet davutoğlu ise, 28 ekim'de bbc'ye verdiği röportajda eğit-donat programının başladığını söylemişti:

"eğit ve donat programı' çoktan başladı. 'eğit ve donat' bizim bütünlüklü stratejimizin bir parçasıdır. tek çözüm yolu bunun hızlanmasıdır. türkiye'nin kendi öncelikleri ve bu önceliklerine bağlı riskleri var. biz müttefiklerimizin bu endişelerimizi anlamasını istiyoruz."

abd yönetimi, irak şam islam devleti’nin irak ve suriye topraklarındaki hızlı ilerleyişinin ardından, yaklaşık iki ay önce bazı arap ülkelerini de kurduğu koalisyona dahil ederek, işid ile mücadelede dört basamaklı planı yürürlüğe sokacağını duyurmuştu.

abd başkanı obama dört basamaklı planın hava saldırıları, ‘ılımlı muhalefetin’ desteklenmesi, işid’in mali ve istihbarat kaynaklarının kesilmesi ve insani yardım unsurlarını içerdiğini açıklamıştı.

türkiye'nin şartları

türkiye'nin de işid ile mücadele için şartları var: bunlar uçuşa yasaklı bölgenin ilan edilmesi, güvenli bölgenin suriye tarafında tesis edilmesi ve eğit-donat anlayışıyla sürecin kimlerle ve nasıl yürütüleceğinin belirlenmesi. ankara kapsamlı mücadele için tüm bu önlemler alınırsa, türkiye'deki üslerin de kullanılabileceği mesajını veriyor.

24 kasım günü gazetecilere konuşan üst düzey dışişleri kaynakları da, eğit-donat konusunda abd ile görüşmelerin tamamlandığını açıklamış, eğitimin kırşehir'de yapılacağını açıklamıştı. kaynaklar türkiye'nin yılda 2000 öso üyesini eğiteceğini, donatma kısmını ise abd'nin üstleneceğini söyledi. türkiye'deki üslerin kullanımı için ise görüşmelerin sürdüğü bilgisini vermişti.

esed şartı

ankara’nın üzerinde ısrarla durduğu bir nokta ise, eğitilecek ve silah desteği sağlanacak muhaliflerin esed rejimine karşı da savaşması.

kasım ayında abd öncülüğündeki koalisyonun özel temsilcisi john allen'ın "eğitilecek öso üyeleri esed'le savaşmayacak" sözlerini al jazeera'ye değerlendiren türk dışişleri kaynakları, "esed'le savaşmayacak bir grubu ne eğitiriz, ne donatırız" demişti.

al jazeera türk'e, "eğit-donat çerçevesinde eğitilecek muhaliflerin esed'le savaşmayacakları konusunda siyaseten mutabık değiliz. böyle bir şey söz konusu değil" diye konuşan türk dışişleri kaynakları "bizim açımızdan eğitilip donatılacak herkes hem işid hem esed'e karşı savaşacak, bunda hiçbir şüphemiz yok" dedi.

abd dışişleri bakanlığı, ekim ayında türkiye’nin eğit-donat programını desteklemeyi kabul ettiğini açıklamıştı.

abd öncülüğündeki koalisyon ağustos ayından bu yana irak, 23 eylül’den bu yana da suriye’deki işid hedeflerine yönelik hava saldırıları düzenliyor.

ancak 8 ağustos’tan beri 1391 hava saldırısı düzenleyen koalisyon henüz işid’i durdurmakta başarılı olamadı.

uluslarararası koalisyonun komutanı korgeneral james terry ise son açıklamasında, örgütü bitirmek için en az üç yıl zaman gerektiğini düşündüğünü ifade etmişti.

kaynak: al jazeera ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;