Göç

Mülteciler Macaristan'dan Avusturya'ya yürüyor

Macaristan'ın trenlerle Budapeşte'den Sırp sınırındaki kamplara götürdüğü mültecilerden bazıları kamptan kaçtı. Yüzlerce mülteci Avusturya sınırına yürümeye başladı.

[Fotoğraf: Reuters]

yaklaşık 300 mülteci eşyalarıyla birlikte sırbistan sınırındaki kamptan kaçtı. mülteciler avusturya sınırına doğru yürümeye başladı. macar polisi de grubun peşine düştü. otoyolda trafiği durduran polisler mültecileri arıyor. mülteciler kampta kalmak istemezken, polis kamp çevresinde güvenlik önlemleri aldı. almanya'ya gitmek istediklerini belirten mülteciler polisin tutumunu protesto ediyor. mültecilerle polis arasındaki gerginlik sürüyor.  

'kendi kıtamızda azınlık olacağız'

daha önce macaristan devlet radyosu'na konuşan macaristan başbakanı victor orban da suriyeli mültecilere 'gelmeyin' çağrısında bulundu. mültecilerin ülkesine girişini kısıtlamak için yeni sınır güvenlik önlemleri alacaklarını açıklayan macar lider, ''gerçek şu ki avrupa büyük bir insan akını tehdidi altında. 10 milyonlarca insan avrupa'ya gelebilir'' diye konuştu. orban ''şu an 100 binlerden bahsediyoruz ama seneye milyonları konuşacağız. bunun sonu yok'' dedi. 

victor orban, ''mülteci akını durmuyor, bu gidişle kendi kıtamızda azınlık durumuna düşeceğiz'' diye konuştu.

macaristan'ın sağcı başbakanı dün de almanya'nın allgemeine zeitung gazetesindeki görüş yazısında, mültecilerin "avrupa'nın hıristiyan kökenlerine tehdit oluşturduğunu" savunmuştu.

orban, yunanistan üzerinden mülteciler avrupa'nın kuzeyine doğru gitmeye başladığında sırbistan sınırına 175 kilometre boyunca tel örgü çekmeye başlamıştı. 4 metre yüksekliğindeki bu bariyerler macar ordusu tarafından yerleştirilirken, ordu 2015 yılında toplam 140 bin mültecinin ülke topraklarına girmesini engelledi.

fransa dışişleri bakanı laurent fabius, mülteciler geçemesin diye sınıra tel örgüler ören macaristan'ı eleştirip bunun "avrupa değerleriyle bağdaşmadığını" söylemişti. 

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;