Suriyeli Mülteciler

Mültecilere gazlı müdahale

Makedonya polisi Yunanistan sınırından giriş yapmak için bekleyen binlerce mülteciye gaz bombası ve tazyikli su ile müdahale etti.

avusturya ve balkan ülkelerinin sınır geçişlerine yönelik kısıtlamaları dolayısıyla yunanistan'ın makedonya sınırındaki idomeni sınır noktasında toplanan mültecilere polis müdahale etti. gazdan çocuklar ve kadınlar etkilenirken, mülteciler sınırdaki telin arka tarafına kaçmak zorunda kaldı. 

gazdan etkilenenlere bölgedeki sınır tanımayan doktorlar ekibi ilk müdahaleyi yaptı.

çadır sayısının yetersiz olduğu bölgede bazı sığınmacıların geceyi zaman zaman yağışlı hava koşullarına rağmen uyku tulumlarında geçirdikleri görülüyor. yiyecek ihtiyaçları genellikle sivil toplum kuruluşları tarafından karşılanan sığınmacılar, kısıtlı miktardaki gıda yardımı için uzun kuyruklar oluşturuyor.

aralarında çok sayıda kadın ve çocuğun da bulunduğu mülteciler, gönüllü kuruluşlar tarafından kurulan sağlık çadırlarının önünde, ilaç ve tedaviye ulaşmak için uzun süre beklemek zorunda kalıyor.

300 kişinin geçişine izin veriliyor

avusturya'nın günlük 3 bin 200 sığınmacının geçişini kabul edeceğini açıklamasının ardından kısıtlamalara giden, aralarında slovenya ve hırvatistan gibi avrupa birliği (ab) ülkelerinin de bulunduğu sığınmacı güzergahı üzerindeki ülkeler, 580 sığınmacının geçişine izin vereceklerini açıklamıştı.

ancak yunan polisine göre zaman zaman geçişlere kapanan makedonya sınırından günlük yaklaşık sadece 300 sığınmacının geçişine izin veriliyor. bu sayı hafta içerisinde 100'e kadar düşmüştü.

yunanlı yetkililere göre, sınır geçişlerindeki kısıtlamalardan dolayı diğer ülkelere geçemeyen 25 binin üzerindeki sığınmacı için yunanistan'da yeterli sayıda kamp bulunmuyor. polisten edinilen bilgiye göre ise sınır bölgesinde yeni kamplar oluşturulacak.

birikmeyi engellemek amacıyla da yunan yetkililer, gemi şirketlerine, ana karaya taşınan sığınmacı sayısında kesintiye gitmeleri çağrısında bulundu.

kaynak: afp, reuters, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;