Ortadoğu

Mültecilerin özlemini gideren Suriyeli bir tatlı ustası: Abu Rabee

Ürdün'deki Zaatari Mülteci Kampı'nda yaşayan Suriyeli tatlı ustası Abu Rabee, her gün yaptığı gelenseksel lokumlarla savaş yüzünden ülkelerini terk etmek zorunda kalan Suriyelilerin memleket özlemini gideriyor.

Konular: Suriye, Ürdün, Ortadoğu

abu rabee, ürdün'deki zaatari kampında yaşayan suriyeli bir mülteci, aynı zamanda tatlı ustası.

savaş yüzünden ülkelerini terk etmek zorunda kalsalar da, ortadoğu'nun en büyük mülteci kampı olan ve yaklaşık 80 bin mültecinin yaşadığı zaatari kampı'nın sakinleri, onun yaptığı tatlılarla memleket özlemini bir nebze de olsa gideriyor.

Fotoğraf: UNHCR

raha, suriyelilerin geleneksel tatlısı. aslında bir lokum çeşidi. 10 yaşından beri bu tatlıyı yaptığını söyleyen abu rabee, çalışırken kendisini sanki bir mülteci kampında değil de suriye'de hissettiğini anlatıyor: 

"çalışırken burada olduğumu unutuyorum ve sanki suriye'deymişim gibi hissediyorum. günde iki saatten fazla çalışıyorum. çalışırken ürdün'de değilim. suriye'deyim."

Fotoğraf: UNHCR

"eski güzel günleri hatırlatıyor"

abu rabee'ye göre raha yapmak hiç de kolay değil. çok iyi karıştırılması gerekiyor ve elle yapıldığında bu saatler sürüyor. emeğine karşılık çok az miktarda para kazansa da rabee için bu problem değil. yaptığı tatlılarla, kamp sakinlerinin ülkelerine duydukları özlemi bir nebze de olsa giderebiliyor olmak onun için yeterli.

"kampta rahayı gördüklerinde, yediklerinde eski güzel günleri hatırlamaya başlıyorlar. hatıralar, burada yaşayan birçok insan için çok yaralayıcı olsa da..." 

Fotoğraf: UNHCR

kaynak: unhcr, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;