Mısır'da darbe dönemi

Mursi davasına 'kötü hava' engeli

3 Temmuz'da darbeyle görevden alınan Mısır Eski Cumhurbaşkanı, hava şartları gerekçe gösterilerek mahkemeye getirilmedi. Bir sonraki duruşma 1 Şubat'ta.

Konular: Ortadoğu

Haberin Öne Çıkanları

'Uçak havalanamadı'

Halen İskenderiye'de

Avukatlar: Engel yoktu

Mursi ilk duruşmasında mahkemenin kendisini yargılayamayacağını söylemişti. [Al Jazeera]

mısır eski cumhurbaşkanı muhammed mursi'nin ikinci kez hakim karşısına çıkacağı duruşma yapılamadı. mısır devlet televizyonu, mursi’yi iskenderiye’den başkent kahire'ye getirecek uçağın 'kötü hava koşullarından dolayı' havalanamadığını duyurdu.

mursi’nin avukatları ise havanın iyi olduğunu ve uçuş için hiçbir engelin bulunmadığını söyledi.

al jazeera muhabiri abdulfettah fayed, "iskenderiye’deki kaynaklarımız havanın güneşli ve güzel olduğunu söylüyorlar. mursi hakkında söylentiler vardı. taraftarları hayatından korkuyorlar. mısır makamları tekrar mahkemede görülmesinden ve kendilerini zor durumda bırakacak hareketler yapmasından korkuyorlar. mahkeme salonuna kameralar sokulmuyor. sadece polis görüntü alabiliyor" dedi.

muhammed mursi’nin oğlu usame mursi de, savunma heyetinde olmasına rağmen mahkeme salonuna girişine izin verilmediğini belitti. 

müslüman kardeşler liderlerinden ve aynı davada yargılanmakta olan muhammed biltaci’nin eşi de mahkeme salonuna sokulmadı.

al jazeera’ye konuşan biltaci'nin eşi, "eşim 18 gündür açlık grevinde. sağlık durumunun kötülüğünden dolayı mahkeme salonunun önünde baygınlık geçirdi. sağlık durumu hakkında tam bilgi alamıyoruz" diye konuştu.

muhammed mursi 2012'de cumhurbaşkanlığı sarayı önündeki gösterilerde bazı kişilerin öldürülmesinden dolayı yargılanıyor. olay mursi döneminin en kanlı gösterilerinden biriydi. 

mısır medyası, içişleri bakanlığı'nın mahkeme salonunda güvenliğin sağlanması için 20 bin polisi görevlendirdiğini yazmıştı. 

davayı izlemek isteyen dört yabancı avukata  izin verilmedi. kahire'ye pazar günü ulaşan 4 kişilik uluslararası hukukçu heyeti, güney afrikalı avukat shabnam mayet, abd'li uluslararası hukuk uzmanı ve eski irak devlet başkanı saddam hüseyin'in savunma heyeti üyesi bruce douglas nestor, abd'li avukat curtis francis doebbler ve belçikalı avukat georges henri beauthie'den oluşuyor.

nasır'da çatışma

başkent kahire yakınlarındaki nasır kentinde ise mahkemeyi protesto eden göstericilerle güvenlik güçleri arasında çatışma çıktı. 

salı günü de cize, kalyobiye ve port said’de mursi’nin yargılanmasını protesto eden gösteriler düzenlenmişti. 

iskenderiye’deki gösterilere güvenlik güçleri müdahale etti. emniyet kaynakları, 45 kişinin 'gösteri yasasını ihlal ettikleri' gerekçesiyle gözaltına alındığını söyledi. 

muhammed mursi ilk duruşmasında yasal mısır cumhurbaşkanı olduğunu söylemiş ve mahkemenin kendisini yargılayamayacağını belirtmişti.

mursi hakkında daha sonra hamas ile istihbarat paylaştığı suçlamasıyla başka bir dava daha açılmıştı.

6 nisan aktivistlerine erteleme

abdin istinaf mahkemesi 22 aralıkta haklarında 3 yıl hapis cezası verilen 6 nisan hareketi kurucularından ahmed mahir, aktivistlerden muhammed adil ve ahmed duma'nın yargılamasını erteledi. polis kaynakları yargılamanın mursi'nin yargılamasıyla aynı güne gelmesinden dolayı duyulan güvenlik endişesiyle ertelendiğini söylediler.

aktivistler izinsiz gösteri düzenlemekten ceza almışlardı. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;