Mısır'da Mursi Dönemi

Mursi Mısır'ı sokağa döktü

Cumhurbaşkanı'nın koltuğundaki birinci yılında istifasını isteyen muhalifler Tahrir Meydanı'nda, destekçileri ise Nasır City'de toplandı.

Haberin Öne Çıkanları

Taraflar çatıştı

Muhalifler kararlı

Derinleşen bölünme

Muhalifler, Müslüman Kardeşler'in siyasi kolu iktidardaki Hürriyet ve Adalet Partisi'nin iki bürosunu yaktı. [AFP]
mısır'da muhammed mursi'nin 30 haziran 2012'de başlayan cumhurbaşkanlığı görevinin birinci yıldönümünde, dev gösteriler düzenleniyor. haftalardır ülke gündeminden düşmeyen yıldönümü için on binlerce muhalif başkent kahire'deki tahrir meydanı'nı doldurdu, mursi taraftarları ise nasır city bölgesinde bir araya geldi.
 
geceyi hüsnü mübarek'in deviren ayaklanmanın sembolü tahrir meydanı'nda geçiren mursi karşıtları, buradan başkanlık sarayı'na yürümeyi planlıyor. meydanı mursi görevini bırakıncaya kadar terk etmeyeceklerini duyuran protestocular, erken seçim istiyor.

parti büroları yakıldı
 
bir çatışma ihtimaline karşı, kahire'de olağanüstü güvenlik önlemleri alındı ancak buna rağmen kentin güneyindeki beni suef'de muhaliflerle müslüman kardeşler mensupları çatıştı. müslüman kardeşler'in siyasi kolu iktidardaki hürriyet ve adalet partisi'nin iki bürosu da ateşe verildi.

kuzeydeki iskenderiye kentinde cumartesi günü taraflar arasında gerçekleşen çatışmalarda, biri abd vatandaşı iki kişi hayatını kaybetmişti.
 
26 haziran çarşamba akşamı canlı yayında halka seslenen mursi, siyasi kutuplaşmaların ülkeyi kaosa sürüklediğini söylemişti. hatalar yaptığını itiraf eden lider, anayasal değişikliğe gideceğini ve muhalif gruplarla da temas kuracağını açıklamıştı.

büyük beklentilerden kaosa

muhammed mursi'nin cumhurbaşkanlığı yüksek belentilerle başladı ancak kısa sürede ülkedeki kamplaşma derinleşti, muhalifler ve iktidar yanlıları birçok kez karşı karşıya geldi.
 
mursi'nin koltuğuna oturduğu ilk günlerde cumhurbaşkanının çalışma ofisi ettehadiye sarayı'nın kapısına gelenler, yeni liderden iş ve daha iyi bir hayat talep ediyordu. birkaç ay sonra ise, muhalifler mursi'yi mısır'ın değil müslüman kardeşler'in çıkarlarına hizmet etmekle suçlamaya başladı.

bölünmeyi derinleştiren barikat
 
yeni cumhurbaşkanına olağanüstü yetkiler tanıyan ve başsavcıyı değiştirme imkanı veren düzenlemenin geçişi, büyük kırılma olarak kayıtlara geçti.
 
devrim sonrası anayasa referandumuna doğru siyasi gerilim tırmandı, muhalefete göre anayasa yazım sürecine cumhurbaşkanının partisi ve islami gruplar hakim olmuştu. muhalifler 'son uyarı' diyerek sokağa çıktı, taraftarları ise destek için başkanlık sarayına.

mübarek'i devirmek için işbirliği yapan grupların birbirleriyle çatıştığı günler yaşayan mısır'da, sarayın çevresine kurulan askeri barikat bölünmeyi daha da derinleştirdi.

hırsızlık yüzde 350 arttı
 
mursi döneminde, içişleri bakanlığı verilerine göre cinayet oranı yüzde 130 arttı. aynı dönemde adam kaçırma oranlarındaki artış yüzde 145 ve hırsızlık yüzde 350.
 
gençler arasındaki işsizlik oranının yüzde 25'i bulduğu ülkede, nüfusun yarısı günde iki doların altında kazanıyor.
 
mısırlıların en az yarısı mursi'nin seçimle gelen bir lider olduğunu ve görev süresi bitinceye kadar koltuğunda kalması gerektiğini savunuyor. erken seçim dilekçesini 22 milyon kişinin imzaladığını savunan muhalifler ise, mursi'nin ekonomik darboğaza çare bulamadığını söylüyor.
 
demokrasinin tanımını tartışan mısır'da, ülkeyi 30 yıl demir yumrukla yöneten hüsnü mübarek 2011'in ilk günlerinde devrilmişti.
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;