Mısır'da darbe dönemi

Mursi'nin idam cezası bozuldu

Mısır'ın darbeyle görevden uzaklaştırılan cumhurbaşkanı Mursi hakkında 'hapishaneler baskını' davasında verilen idam cezası mahkeme tarafından bozuldu.

mısır'da darbeyle görevden alınan ülkenin seçilmiş ilk cumhurbaşkanı muhammed mursi hakkında verilen idam cezası mahkeme tarafından bozuldu.

mursi hakkında 2011 yılında yaşanan hapishaneler baskınını planladığı gerekçesiyle haziran 2015'te mahkeme tarafından idam cezası verilmişti. 2011'deki ihtilâl sonrası ülkenin ilk cumhurbaşkanı olarak seçilen mursi, 2013 yılı ortalarında abdulfettah sisi önderliğindeki darbeyle görevden alınmıştı.

görevden alınmasının ardından hapsedilen mursi, yargılandığı iki casusluk davası nedeniyle de hapis cezaları almıştı.

mursi’nin yargılandığı davalar

mursi, aralık 2012'de eylemcilerin öldürülmesi hakkındaki davada 20 yıla mahkûm edildi.

hakkında iki idam kararı bulunan mursi için mahkeme, 'hamas’a casusluk’ davasında verilen idam kararını ömür boyu hapis cezasına çevirmişti. mursi hakkında bir de 'katar'a casusluk' davası açılmıştı.

ihvan yöneticileri muhammed biltaci, hayrat şatır ve ahmet muhammed abdulati ise 'casusluk davasında' idam cezasına çarptırılmıştı. gıyabında yargılanan 13 kişi de idam cezasına çarptırılmıştı.

dünya müslüman alimler birliği başkanı yusuf el karadavi de 'hapishaneler baskını' davasında gıyabında idam cezasına çarptırılmıştı. idam kararlarına temyiz yolu açık.

'casusluk davasında' yargılanan ihvan liderlerinden muhammed bedii ve 15 kişi hakkında da mahkeme ömür boyu hapis cezası verilmişti. mısır yasalarına göre ömür boyu hapis cezası alan bir kişi 25 yıl hapis yatıyor.

normalleşme şartı

cumhurbaşkanı erdoğan, 3 ekim'de yaptığı açıklamada, 'ankara ile kahire arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi, darbeyle görevinden uzaklaştırılan eski cumhurbaşkanı muhammed mursi ile tüm darbe karşıtlarının serbest bırakılmasına bağlı' demişti.

kaynak: reuters, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;