Mısır'da darbe dönemi

Mursi'nin reddi hakim talebine ret

Mısır'da Kahire Mahkemesi darbeyle görevinden uzaklaştırılan eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin yargılandığı ‘casusluk’ ve ‘hapisten kaçma’ davalarındaki reddi hakim taleplerini kabul etmedi. Talepte bulunanlara para cezası verdi.

Konular: Ortadoğu
Muhammed Mursi dört ayrı davada yargılanıyor. Al Jazeera

yargı kaynakları kahire mahkemesi’nin 29. dairesi'ne reddi hakim davası açan müslüman kardeşler liderlerinden muhammed baltacı ve safvet hicazi’ye her bir red davası için 1800’er türk lirası değerinde para cezası verdi.

reddi hakim talebinin kabul edilmemesinin ardından muhammed mursi ve müslüman kardeşler liderlerinin yargılanmasına önümüzdeki günler devam edilecek. yeni duruşmaların tarihi de henüz ilan edilmedi.

mısır kanunlarına göre herhangi bir davada reddi hakim talebinde bulunulursa, talep karara bağlanıncaya dek o dava otomatik olarak duruyor.

muhammed mursi ve 130 kişinin 25 ocak devrimi sırasında vadi natrun hapishanesinden kaçmakla suçlandığı dava, reddi hakim talebinin karara bağlanması için hakim tarafından 24 şubat’ta durdurulmuştu.

ayrıca mursi ile birlikte 36 kişinin yabancı kuruluşlarla istihbarat paylaşmak suçlamasıyla yargılandığı davanın hakimi, reddi hakim talebinin karara bağlanmasını beklemek için 27 şubat’ta  davayı durdurmuştu.

mursi hakkında, '2012’de cumhurbaşkanlığı sarayı önündeki gösterilerde, güvenlik güçlerini göstericileri öldürmeye teşvik etmek',  'gazze’yi yöneten hamas hareketi'ne istihbarat sağlamak',  'hapisten kaçmak' ve "yargıya hakaret" suçlamalarıyla dört dava açılmıştı.

mısır’da savunma bakanı mareşal abdulfettah sisi’nin liderliğindeki darbe sonrasında siyasi kaos sürüyor.

ülkede şiddet müslüman kardeşler’in darbe rejimi tarafından "terör örgütü" ilan edilmesinden sonra daha da arttı.

son olarak mısır mahkemesi 529 müslüman kardeşler üyesini idam cezasına mahkum etmişti.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;