Kürt sorunu

Musa Anter'in oğluna dönüş yolu

Kürt yazar Kemal Burkay'ın 31 yıl sonra sürgünden dönüşü, aynı kaderi paylaşanlarda umut yarattı. 1992 yılında öldürülen Kürt yazar Musa Anter'in oğlu Anter Anter de 41 yıllık sürgünün sona ermesi için İçişleri Bakanlığı'na başvuruda bulundu.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Anter'in oğlu dönüş yolunda

Sürgün sona erecek mi?

Musa Anter kimdir?

kürt siyasetinin sembol isimlerinden kemal burkay'ın 31 yıl sonra yurda dönmesi, yaşamlarına sürgünde devam eden diğer kürt aydın, siyasetçi, yazar ve sanatçılar için umut kapısı oldu. 

bu kaderi paylaşan isimlerden biri de 1992 yılında faili meçhul cinayete kurban giden musa anter'in oğlu anter anter.

anter, 41 yıllık sürgünün sona ermesi için avukatı aracılığıyla içişleri bakanlığına başvurdu.

isveç'te yaşanyan anter anter'in en büyük arzusu, yasak nedeniyle cenazesine bile katılamadığı babasının mezarını ziyaret etmek. 

41 yıldır türkiye'ye gelemeyen anter, 1972 yılında vatandaşlıktan çıkarıldı, babasının öldürülmesinden bir yıl önce de 1991 yılından yurda giriş yasağı konuldu.
 
o tarihten beri bu yasağı aşmak için mücadele veren anter, bu süre zarfındaki girişimlerinde üç kez havaalanından geri çevrildi. anter, babasının cenazesine katılmak için geldiğinde bile geri dönmek zorunda kalmıştı. son olarak 3 yıl önce içişleri bakanlığına başvuruda bulunan anter bir kez daha ret cevabıyla karşılaşmıştı. 
 
anter'in yurda giriş yasağının gerekçesi, "türkiye aleyhine faaliyetlerde bulunmak, eylemlere katılmak ve organize etmek" olarak söyleniyor. ancak anter'in avukatı ramazan demir, yasağa dayanak gösterilen faaliyetler hakkında açılmış herhangi bir soruşturma veya dava olmadığını, dolayısıyla yasağın kaldırılması için hukuki bir engel olmadığını söyledi. avukat demir anter'e, kemal burkay'ın dönüşüyle başlayan olumlu havayı aktardığını ve yeniden başvuru yapacaklarını belirtti. 
 
'en azından mezarını göreyim'
 
anter anter'le konuştuğunda kendisinin "en azından gideyim de babamın mezarını göreyim" dediğini aktaran avukatı ramazan demir'e göre bundan sonraki süreç bir samimiyet testi olacak. kendisinin ne olursa olsun dönmek istediğini aktaran demir, "anter bey, 'soruşturulacaksam da askere dahi alınacaksam da geri gelmek istiyorum' diyor. darbe zamanında yapılan bu işlemlerin artık kaldırılması gerekiyor" diye konuştu. 
 
musa anter kimdir?
 
kürt siyasetinin önder isimlerinden musa anter 1992 yılında 72 yaşındayken diyarbakır'da uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldü. faili meçhul bir cinayete kurban giden anter'in ölümü kürt sorununun çözümünde ve terörle mücadele sivil adımların atılmaya başlandığı o yıllarda bu çabalara karşı bir provokasyon olarak değerlendirilmişti. 
 
1920 yılında mardin'e bağlı nusaybin'de doğan musa anter istanbul üniversitesi hukuk fakültesi'ni bitirdi. siyasi arayışlarına 1950'li yıllarda başlayan musa anter özellikle 1961 anayasası'nın yarattığı özgürlük ortamında 'doğu meselesi'nin tartışılır hale gelmesine ve kürt siyasi hareketinin teorik ve pratik gelişimine önemli katkıda bulundu. halkın emek partisi kurucu üyleri arasında yeralan anter, istanbul'da bulunan kürt enstitüsü'nün de başkanlığını yaptı. 
 
hatıralarım, vakainame, fırat marmara'ya akar yazdığı eserlerinden bazılarıdır. 
 
20 eylül 1992 yılında bir kültür etkinliği için gittiği diyarbakır'da öldürüldü. anter'e yönelik saldırıda kürt aydın ve yazar orhan miroğlu da ağır yaralandı. başbakanlık'ın hazırladığı susurluk raporu'nda ve itirafçıların ifadelerinde anter cinayetinde jitem'in adı işaret edildi.
 
pkk ve jitem itirafçısı olan abdülkadir aygan yıllar sonra anter'i öldüren jitem ekibinde yeraldığını, suikasti devlet adına işlediklerini söyledi. aygan da tıpkı musa anter'in oğlu gibi siyasi sığınmacı olarak isveçte yaşıyor. 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;