IŞİD

Müslim: Silahlandırma çağrımız geri çevrildi

PKK'nın Suriye'deki kolu PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, IŞİD ile mücadelede Kürtlerin silahlandırılma taleplerinin Batılı ülkeler tarafından geri çevrildiğini söyledi.

Konular: Ortadoğu, Suriye, IŞİD
PYD lideri Salih Müslim, İngiliz Avam Kamarası'nda bir konferansta konuştu. [Fotoğraf: AA / Arşiv]

pkk'nın suriye'deki kolu suriye demokratik birlik partisi (pyd) eşbaşkanı salih müslim, batılı ülkeleri kobani’de işid’e karşı savaşan kürt güçlerine silah vermeleri çağrısı yaptı. müslim yardım gelmemesi halinde katliam riski olduğu uyarısında bulundu.

reuters’e konuşan suriyeli kürt lider, bugüne kadar silah teminiyle ilgili çağrılarının abd ve avrupa ülkeleri tarafından geri çevrildiğini söyledi. türkiye’yi de çabalarının önüne geçmekle suçladı.

“herkese, tanklara ve ağır silahlara karşı mücadelede 'bize kim yardımcı olabilir?' diye sorduk. ama kimse bir şey yapmadı. birçok şehit olacak. avrupalılara ve abd’ye mesajlar gönderdik. ama sanırım engeller var. türkiye ve diğer ülkeler bunu engelliyor çünkü kürtlerin kendilerini savunmalarını istemiyorlar.”

suriye'nin kuzeyindeki kobani'de "ağır bir savaş" olduğunu söyleyen müslim, “kürtler katliamı önlemek için ellerindekilerle kendilerini savunuyorlar. ama işid kente doğru yaklaşıyor ve her şeyi yıkıp insanları katledecekler" dedi. salih müslim, “birkaç gün içinde öyle ya da böyle çatışmalar bir şekilde sonuçlanacaktır” diye konuştu.

müslim, 30 eylül salı günü çoğunluğu erkeklerin oluşturduğu bir grubun kobani’ye geçtiğini söyledi ve bu kişilerin birçoğunun bu bölgeden olduğunu, türkiye’ye sığındıktan sonra kentlerini savunmak için suriye'ye geri döndüklerini anlattı.

müslim, türkiye’nin bazı savaşçıların suriye’ye geçmesini engellediğini ve kobani’de türkiyeli kürt olmadığını ifade etti.

koalisyonun parçası olmak istiyor

salih müslim, işid'e karşı mücadele için oluşturulan koalisyonun da parçası olmak istiyor. abd'ye bunu ilettiklerini söyleyen müslim, "çünkü onlar hava saldırılarını yürütürken sahada mücadele edecek insanlara ihtiyaç olacak” dedi. abd ve koalisyon güçleri, işid’e karşı mücadelede suriye ulusal koalisyonu ve onun silahlı kanadı özgür suriye ordusu'nu (öso) destekleyeceklerini açıklamıştı.

müslim, öso’nun kobani’de olmadığını söyledi; kürtlerin işid’e karşı mücadelede işbirliği içinde olduğunu ifade etti.

abd ve koalisyon güçleri 23 eylül’den bu yana suriye’deki irak şam islam devleti (işid) mevzilerini vuruyor. kobani'yi kuşatma altında tutan işid ile ypg arasındaki çatışmalar sürüyor.

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;