Fransa

Müslüman Alimler Paris'teki saldırıyı kınadı

Dünya Müslüman Alimler Konseyi, Fransız mizah dergisine yapılan saldırıyı en şiddetli sözlerle kınadığını duyurdu. "Görüş farklılıkları silahla değil diyalogla çözülmeli" dedi.

Konular: Fransa, Ortadoğu, Avrupa
Charlie Hebdo saldırısından sonra Fransa'da güvenlik alarmına geçildi. [Fotoğraf: Reuters]

dünya müslüman alimler konseyi genel sekreteri ali muhiddin kurradağı, konseyin internet sitesinde yaptığı yazılı açıklamada, konseyin paris’te charlie hebdo haftalık mizah dergisine yapılan silahlı saldırıyı ‘en şiddetli sözlerle’ kınadığını ifade etti.

kurradağı, "derginin daha önce müslümanların en kutsal değerlerinden hazreti muhammed’e hakarette bulunmasına rağmen şiddete başvuran eylemlere karşı olduklarını" söyledi.

silahlı saldırının toplumda tüm semavi dinlerin kınadığı 'fitne ateşini' körükleyeceğini ifade eden kurraddağı, görüş farklılığının silah yerine diyalog ile çözülmesi gerektiğini belirtti. 

kurradağı, açıklamasında şunları söyledi:

“allah c.c, bize kâfir ve din muhaliflerine nasıl davranacağımızı kuran’da kıyamete kadar okunan sözlerle anlattı. onlara öldürmek ve silah doğrultmak yerine diyalog yoluyla yaklaşmamızı istedi. saldırıya uğrayan derginin yaptığı, hakaret içeren tüm fikirlerine rağmen, hiçbir şekilde şiddet ve öldürmekle karşılanmamalıydı. allah, hazreti muhammed mekke’de kâfirler tarafından harekete uğradığında, 'emredildiğin mesajları anlat, kâfirlerin yaptıklarını önemseme. biz seni hakaret edenlerden koruyoruz' buyurdu”.

dergiye saldıranların fransa’da yaşan müslümanlar ile gayrimüslimlerin arasına fitne sokmayı amaçladığını belirten kurradağı, hükümete ve dini gözetmeksizin tüm vatandaşlara bu tür saldırılara birlik ve beraberlik içinde olmaları için çağrı yaptı.

‘terörün dini olmaz’ diyen kurradağı, islam dünyası liderlerinin ve kanaat önderlerinin doğru imajı anlatarak 'terör ideolojisinin temelini yok etmeleri gerektiğini' söyledi.

dünya müslüman alimler konseyi de, medya ofisinden yapılan yazılı açıklamasında, konseyin terör ideolojilerini yok etmek için çaba gösterdiğini, ancak bu konuda tüm tarafların ortak bir şekilde hareket etmesi gerektiğini ifade etti.

 ‘müslümanlar konuşmalı anlatmalı’

fransa islam konseyi de, charlie hebdo dergisine düzenlenen saldırıyı kınadı.

saldırının duyulmasından sonra olay yerine giden fransa islam konseyi başkan yardımcısı ahmet oğraş, saldırıyı şiddetle kınarken artık müslümanların harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

oğraş "artık müslümanların kendilerini ifade etme vakti gelmiştir. bu bir uyanış olabilir. konuşmalı ve anlatmalıyız. görüyorsunuz eğer siz kendinizi ifade etmezseniz başkaları sizin yerinize ifade ediyor" dedi.

fransa islam konseyi, saldırının müslümanlara maledilmemesi gerektiğini vurguladı.

 

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;