ABD

Müslüman kadına uçakta ayrımcılık

ABD'li havayolu şirketi United Airlines, uçuş sırasında kapalı kutuda kola isteyen başörtülü bir kadının bu isteğini reddetti, gerekçe olarak da 'kutuyu silah olarak kullanabileceği ihtimalini' gösterdi.

Konular: ABD
31 yaşındaki Tahire Ahmed en çok diğer yolculardan destek göremediğine üzüldüğünü söyledi. [Fotoğraf: Facebook/Tahera Ahmad]

abd’de yaşayan tahire ahmed isimli başörtülü müslüman kadının, united airlines havayolları şirketine ait bir uçuşta hostesin ayrımcı tavrına maruz kalması tepki çekti. ahmed’e kapalı kutuda içecek vermeyi reddeden kabin görevlisi, müslüman kadının 'içeceği silah olarak kullanma ihtimalini' gerekçe gösterdi.

abd’nin chicago kentindeki northwestern üniversitesi’nde din görevlisi olarak çalışan 31 yaşındaki tahire ahmed, başkent washington’daki filistin konulu bir konferansa katılmak üzere uçağa bindi.

yolculuk esnasında hostesten bir kutu kola isteyen ahmed, kutunun açık gelmesi üzerine kapalı bir kutu rica etti ve uçuş görevlisinden, “üzgünüm size açılmamış bir kutu veremem” yanıtını aldı.

‘müslümansın, çeneni kapa’

bir süre sonra yanında oturan yolcunun kapalı bir kutu içecek almasını şaşkınlıkla izleyen ahmed, neden kendisine de verilmediğini sordu. hostes, “silah olarak kullanılması ihtimaline karşı bazı yolculara kapalı kutu veremediklerini” söyledi.

kendisine ayrımcılık yapıldığını söyleyen ahmed, diğer yolculardan destek bekledi. bunun üzerine yan koridorda oturan bir yolcu sesini yükselterek, “sen müslümansın, çeneni kapa” yanıtını verdi. genç kadının tepki göstermesi üzerine yeniden, “evet, silah olarak kullanırsın biliyoruz, çeneni kapa” yanıtını aldı.

hiçbir yolcunun gördüğü muameleye karşı tepki göstermediğini belirten genç kadın, insanların sadece sessizce başlarını salladığını ifade etti.

sosyal medyada tepki

yaşadıklarını facebook hesabı üzerinden paylaşan ahmed’in hikâyesi kısa sürede sosyal medyada gündem oldu.

şirketin ismine gönderme yapan #unitedfortahera (tahire için birleşin) etiketi büyük destek gördü. pek çok kişi havayolu şirketini eleştirdi ve boykot çağrısı yaptı.

chicago sun-times gazetesine röportaj veren ahmed, daha önce de islamofobiye maruz kaldığını ancak bu kez bir tehdit unsuru olarak gösterilmesinin bilhassa üzücü olduğunu söyledi.

'hostes özür diledi'

31 yaşındaki kadın, uçuştan sonra hostesin yanına gelerek kendisinden özür dilediğini söyledi. kendisine tepki gösteren yolcunun tavrının doğru olmadığını söyleyen hostes, davranışının bu tartışmaya neden olmasından dolayı üzüldüğünü ifade etti.

uçağın havaalanına inmesinin ardından pilot, ahmed’in yanına gelerek olanlar için özür diledi ve şikâyet formu doldurması için kendisine hizmet masasına kadar eşlik etti.

united airlines havayolu şirketinin sözcüsü charles hobart, tahire ahmed ile iletişim kurmak ve uçuş esnasında yaşananları bir de ondan dinlemek istediklerini söyledi. ancak ahmed cumartesi günü itibariyle henüz kendisine ulaşılmadığını belirtti. şirket ayrıca uçuşu gerçekleştiren taşeron firma shuttle america ile de konuyla ilgili görüştüklerini söyledi.

kaynak: facebook, chicago sun-times

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;