Musul operasyonu

Musul operasyonunda ikinci aşama

Irak'ta IŞİD’in elindeki Musul'u kurtarma operasyonunda ikinci aşama başladı.

[Fotoğraf: Reuters]

irak terörle mücadele gücü komutanı abdulvahap saadi yaptığı yazılı açıklamada, musul'un doğusunda kurtarma operasyonunun ikinci aşamasının başladığını duyurdu. operasyonun bu safhasında, öncelikle kentin doğu bölgesinde işid'in elinde kalan tüm mahallelerin kontrol altına alınması hedefleniyor.

irak güvenlik güçleri, 3 kasım'da doğudan musul kent merkezine girmeye başlamıştı. iraklı güçler, yaklaşık 50 günlük sokak çatışmalarının ardından 40 mahalleyi işid’den geri almıştı.

ancak bağdat güçleri istediği hızda ilerleyememişti. üstelik ağır kayıplar vermişti. bu nedenle, aralık ayında "operasyonel bir düzenleme" yapıldığı gerekçesiyle harekât yavaşlatılmıştı.

musul kent merkezinin doğusunda 100, batısında ise 83 mahalle var.

irak ordusu, iki yıldan uzun süredir işid’in kontrolünde bulunan musul'u kurtarmak için 17 ekim'de operasyon başlatmıştı. abd öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçleri de operasyona havadan destek veriyor.

"abd’li askerlerle entegrasyon"

17 ekim’de başlatılan, 100 bin asker, milis ve peşmerge unsurunun görev aldığı musul’u işid'den kurtarma operasyonu, abd’nin 2003’teki irak işgâlinden bu yana ülkede yürütülen en büyük askeri operasyon niteliğini taşıyor. 

bu hafta reuters’e konuşan abd’li yarbay stuart james, operasyonun ikinci aşamasında abd’li askerlerin iraklı askerlerle daha sıkı entegrasyon içinde hareket edeceğini söylemişti.

son köprü de hizmet dışı

abd öncülüğündeki koalisyon, dicle nehri’nin doğu ve batı yakası olmak üzere iki kısıma bölünen musul’da hizmette olan son köprüyü bombalamıştı.

irak devlet televizyonuna konuşan askeri sözcü yahya resul, "düşman şimdi musul’un doğu kısmında izole edilmiş durumda" demişti.

resul, "gelecek günler içinde iraklı güçler musul’un doğu kısmını tamamen kurtaracak. bu aşamadan sonra batı kısmına yöneleceğiz" ifadelerini kullanmıştı.

bm, dicle nehri’nin köprülerinin tahrip edilmesinin kentte olduğu tahmin edilen bir buçuk milyon sivilin kaçışını engelleme ihtimalinden endişe ettiğini belirtmişti.

"sığınmacı sayısı 137 bine ulaştı"

irak göç ve göçmenler bakanı casım caf çarşamba günü yaptığı açıklamada, "musul operasyonunun başladığı tarihten bu yana kerkük'e bağlı havice ve musul'da yerlerinden edilenlerin sayısı 137 bine ulaştı" demişti.

caf, bu kişilerden bir bölümünün erbil, duhok, salahaddin ve musul yakınlarındaki kamplara yerleştirildiğini aktarmıştı.

musul'dan kaçan sivillerin çoğu hazır, hasan şam, ced'a 1, ced'a 2 ve ced'a 3 kamplarında kalıyor.

kaynak: al jazeera, aa ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;