Irak

'Musul operasyonunda Irak'ın yanındayız'

Savunma Bakanı İsmet Yılmaz Bağdat ziyaretinde "Musul'a başlatılacak bir operasyonda Irak'ın yanındayız. Türkiye Irak'a her türlü istihbarat ve lojistik desteği vermeye hazırdır" dedi.

İsmet Yılmaz'ın Bağdat ziyaretinde gündemdeki konularla ilgili heyetler arası görüşmeler gerçekleştirildi. [Fotoğraf: AA]

milli savunma bakanı ismet yılmaz, başkent bağdat'ta irak savunma bakanı halit ubeydi ile bakanlık binasında bir araya geldi.

yılmaz ve ubeydi görüşmesi, görüntü alınmasının ardından basına kapalı devam etti. baş başa görüşmeden sonra heyetler arası toplantıya geçildi. irak genelkurmay başkanı babekir zebari ve türkiye'nin bağdat büyükelçisi faruk kaymakcı ve diğer yetkililer de toplantıda hazır bulundu.

yılmaz, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, "musul'a başlatılacak bir operasyonda irak'ın yanındayız. türkiye, irak'ın terörle mücadelesinde her türlü istihbarat ve lojistik desteği vermeye hazırdır" dedi.

ubeydi'nin açıklamaları

irak'ın sünni savunma bakanı halit ubeydi, musul operasyonunun zamanlama, donanım ve silah konusunda tamamen "iraklı bir operasyon" olacağını belirterek, "hiç kimsenin bu operasyonla alakası yoktur. bu, irak ordusunun savaşıdır" dedi.

ubeydi, başkent bağdat'ta resmi temaslarda bulunan milli savunma bakanı ismet yılmaz ile savunma bakanlığı'nda ortak basın toplantısı düzenledi.

yılmaz ile baş başa ve heyetler arası gerçekleşen görüşmelerde birçok konuyu ele aldıklarını aktaran ubeydi, "daiş terörüyle" mücadelede türkiye'nin desteğini sürdüreceğini ifade ederek, "irak'ın tüm haklı konularında türkiye'nin olumlu rolü her daim mevcut. başta askeri alandaki işbirliği olmak üzere tüm ilişkilerin daha da gelişmesini temenni ediyoruz" diye konuştu.

bakan halit ubeydi, irak'a yönelik askeri ve insani yardımlar için türkiye'ye teşekkür ederek, "türkiye, terörü tamamen bitirmemiz için her türlü yardıma hazırdır. irak'ın milli güvenliğinin, türkiye'nin de güvenliği olduğu konusunda bizimle aynı görüşteler" ifadelerini kullandı.

musul ilinin kurtarılması için hazırlıkları yapılan operasyonu da değerlendiren ubeydi, "musul operasyonu zamanlama, donanım ve silah konusunda tamamen iraklı bir operasyon olacak. hiç kimsenin bu operasyonla alakası yoktur. bu, irak ordusunun savaşıdır" şeklinde konuştu.

bir gazetecinin, "koalisyon güçlerinin hava desteği olmayacak mı?" sorusuna ubeydi, "uluslararası koalisyonun operasyondaki rolü için gereken anlaşma sağlanmıştır. onda sıkıntı yok" cevabını verdi. 

bakan ismet yılmaz, bağdat temasları kapsamında irak başbakanı haydar ibadi, parlamento başkanı selim cuburi ve içişleri bakanı muhammed salim gabban ile görüşecek.  

gündem işid'e karşı işbirliği

bakan yılmaz’ın gündeminde irak’ta işid’e karşı güvenlik ve istihbarat işbirliği var.

türk yetkililerin al jazeera’ye verdiği bilgiye göre, bu ziyarette türkiye’nin irak’a verdiği destek somutlaşacak. güvenlik alanında irak’la birlikte atılacak adımlar netleşecek.

ziyaret, bahar aylarında yapılması planlanan musul operasyonu hazırlıkları sırasında gerçekleşiyor. 10 haziran 2014'te işid'in kontrolüne giren, irak’ın ikinci büyük kenti musul’u kurtarma operasyonu için irak ordusu ve peşmerge birlikleri hazırlıklarını sürdürüyor.

operasyonun nisan ya da mayıs ayında başlaması bekleniyor.

bağdat'a askeri yardım yapıldı

türkiye'nin irak'a yönelik yardımlarını taşıyan c-130 tipi iki askeri uçak, salı günü başkentin 20 kilometre doğusundaki el musenna askeri hava üssü'ne inmişti. türkiye'nin bağdat büyükelçisi faruk kaymakcı, söz konusu yardımları irak savunma bakanlığı yetkililerine teslim etti.

türkiye'nin bağdat büyükelçiliği'nin yaptığı açıklamada, "türkiye, gerek deaş’la mücadele uluslararası koalisyonu bünyesinde, gerekse ikili düzeyde, terörle mücadelesinde dost ve kardeş irak hükümetinin ve halkının yanında olmayı ve irak'ın birliği ve bütünlüğü, istikrarı, güvenliği ve refahı için elinden gelen katkıları sunmayı sürdürecektir" denildi.  

yılmaz, "musul valisi, türkiye'nin musul harekâtına destek vereceğini açıkladı. bu desteğin ayrıntıları nedir, bu destek doğru mu?" sorusuna, "türkiye işid'e karşı koalisyonun bir üyesidir. bu koalisyonun üyesi olmakla somut katkı vermeye başlamıştır. bunun dışında ne gibi bir katkı olur... ulusal çıkarlar göz önüne alınarak zamanı geldiğinde bir değerlendirme yapılır ve koalisyon üyesi olmanın gerektirdiği sorumluluklar yerine getirilir" cevabını verdi.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;