IŞİD

'Musul’da tarihi zafere hazırız'

Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuceyfi, Musul'u IŞİD’den geri alma sürecinin başladığını ilan etti "Irak ordusu ve Musul polisi, operasyonu başlatmak için hazırlıklarını tamamladı ve teyakkuz halindedir" dedi.

Konular: Irak, Ortadoğu
Nuceyfi, "Çok kısa bir sürede Musul ve bütün Irak IŞİD'den temizlenecektir" ifadesini kullandı. [Fotoğraf: AA]

sünni cumhurbaşkanı yardımcısı usame nuceyfi, sünni savunma bakanı halid ubeydi ve musul valisi esil nuceyfi'den oluşan heyet, kentin güver nahiyesindeki peşmerge birliğini ziyaret etti.

usame nuceyfi, burada yaptığı açıklamada musul ilinin işid'den kurtarılması için operasyon hazırlıklarının tamamlandığını söyledi. 

nuceyfi konuşmasında, "musul'un özgürleştirilmesi süreci başlamıştır. önce geyare nahiyesi, ardından musul vilayeti kurtarılacak. irak ordusu ve musul polisi, operasyonu başlatmak için hazırlıklarını tamamladı ve teyakkuz halindedir. şengal'in (sincar) kurtarılmasından sonra işid militanlarının cesareti kalmadı. tarihi zafer için hazırız" dedi.

musul'un özgürleştirilmesi sürecine irak hükümetinin daha fazla destek vermesi gerektiğini dile getiren nuceyfi, koalisyon güçleri ve peşmergenin de desteğini arttırmasını istedi. "savaş başlamak üzere ve zafer yakındır" diyen nuceyfi, "çok kısa bir sürede musul ve bütün irak işid'den temizlenecektir" ifadesini kullandı.

irak parlamentosu'nda musul’un düşüşünü incelemek için kurulan komisyona da değinen nuceyfi, "bütün taraflar, komisyonun alacağı kararlara bağlı kalmak zorundadır. suçlular mutlaka cezalandırılacaktır" dedi.

savunma bakanı halit ubeydi de sirvan barzani ile yaptıkları toplantıda musul'un özgürleştirilmesi planını ve sığınmacıların durumunu ele aldıklarını söyledi.

'ön şart yok'

"peşmergenin, musul'u kurtarma planına dahil olmak için herhangi bir ön şart ileri sürmediğini" aktaran ubeydi, savunma bakanlığı olarak peşmerge güçlerinin tüm ihtiyaçlarını temin edeceklerini belirterek, "çünkü peşmergeyi, irak savunma sisteminin bir parçası olarak görüyoruz. ayrıca son günlerde elde ettiği başarılardan dolayı peşmergeyi tebrik ediyoruz. bu zaferler, musul'un özgürleştirilmesi ve işid'ten temizlenmesi için hayati öneme sahiptir" görüşünü dile getirdi.

peşmerge mahmur ve güver cephesi komutanı sirvan barzani ise "irak hükümeti, peşmerge güçlerine ağır silahlar göndermeye başladı. hammer ve zırhlı araçlardan oluşan yardımlar erbil'e ulaştı" diye konuştu.

musul valisi esil nuceyfi de koalisyon güçlerinin hava saldırıları nedeniyle musul'daki işid militanlarının moral olarak çöktüğüne dikkati çekerek, "işid o kadar zor bir durumda ki 12 yaşındaki erkek çocuklarını dahi silah almaya zorluyor" dedi.

heyet basın toplantısının ardından bölgedeki diğer peşmerge birliklerini de ziyaret ederek, askeri hazırlıkları yerinde inceledi

irak'ın ikinci büyük ili musul, 10 haziran 2014'te işid'in kontrolüne girmişti. irak ordusu ve peşmerge birlikleri, sünni arap nüfusun çoğunlukta olduğu musul ilini kurtarmak için koalisyon güçlerinin desteğinde hazırlıklarını sürdürüyor. musul çevresinde yeri gizli tutulan karargahlarda, kurtarma operasyonunda görevlendirilecek asker ve polisler eğitiliyor. bunlar arasında daha önce musul düşerken irak ordusundan kaçan askerler de bulunuyor. yabancı askeri danışmanların da katıldığı eğitimlerde, silah kullanımı, muharebe teknikleri, yakın dövüş, her türlü arazi şartlarında ilerleme ve sokak çatışmaları alanında eğitim veriliyor.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;